Banca centrala a Romaniei deruleaza in aceasta perioada un program de formare profesionala care se adreseaza absolventilor cu o pregatire solida. De asemenea, studentii au sansa desfasurarii unor stagii de practica de scurta durata la sediul central al BNR.

Sistemul financiar-bancar este un sector in care se patrunde destul de greu. Absolventii unor institutii de invatamant de profil, dar si studentii cauta orice portita care le poate permite un pas cat de mic catre un loc de munca in acest domeniu. De cativa ani, Banca Nationala a Romaniei organizeaza programe de formare profesionala care le ofera tinerilor posibilitatea acumularii de experienta intr-o institutie de renume.

Conditii de participare

Aflata in plina campanie de recrutare, Banca Nationala a Romaniei nu a lasat nimic la voia intamplarii. Cei selectati vor invata in practica operatiunile si politicile Bancii Nationale, capatand in acest mod o experienta importanta. Pentru a putea aplica la acest program, doritorii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii:

- sa detina o diploma de licenta in economie, drept sau matematica (cu media examenelor finale de minimum 9);

- sa poata face dovada unei experiente profesionale de cel putin doi ani intr-o institutie financiar-bancara, guvernamentala, de cercetare sau sa fie in perioada de continuare a studiilor la nivel de master sau doctorat. Trebuie precizat ca sefii de promotie de la facultatile amintite mai sus nu sunt obligati sa indeplineasca aceste conditii;

- candidatul trebuie sa aiba maximum 32 de ani la data transmiterii formularului;

- cunosterea limbii engleze este obligatorie, iar cunoasterea unei alte limbi de circulatie internationala reprezinta un avantaj;

- persoana care doreste sa faca parte din acest program trebuie sa nu aiba rude pana la gradul II inclusiv angajate in banca.

Etapele de selectie

Selectionarea candidatilor se face in mai multe etape. In faza de preselectie, tinerii specialisti care vor sa participe la acest program trebuie sa transmita un formular de inscriere, un CV extins, dar si o prezentare a motivelor pentru care doresc sa se angajeze in cadrul BNR. Urmeaza selectarea preliminara a candidatilor, care se face pe baza studierii formularelor de inscriere, a CV-urilor, dar si a prezentarilor transmise. Cei care vor trece de aceasta noua etapa trebuie sa anexeze la dosarul de inscriere cópii legalizate dupa diplomele obtinute, referinte privind experienta profesionala acumulata pana la data trimiterii formularului de inscriere, recomandari din partea unor profesori/specialisti de renume si doua eseuri pe teme stabilite de Comitetul de administrare a programului. In ultima faza se vor realiza interviurile candidatilor. Acestea vor avea loc in prezenta unui reprezentant al conducerii executive a bancii si vor fi realizate de Comitetul de administrare a programului. Acest comitet este responsabil de selectionarea persoanelor.

De asemenea, are misiunea de urmarire si dezvoltare a programului, precum si de a acorda asistenta celor admisi. Conform Departamentului de resurse umane din cadrul BNR, Comitetul va fi responsabil si cu organizarea de intalniri, cursuri de pregatire si evenimente sociale care sa asigure dezvoltarea corespunzatoare a participantilor la program.