Aderarea la Uniunea Europeana le ofera romanilor sansa unor joburi bine platite. Oricine poate deveni functionar european primind in schimbul muncii prestate salarii cuprinse intre 3.800 si 14.000 de euro

A nu se intelege ca oricine depune o cerere de angajare la administratia UE, de maine este angajat cu acte in regula. Pentru a ajunge acolo, candidatul trebuie sa indeplineasca anumite conditii.

In special absolventii de studii superioare au posibilitatea de a se angaja in cadrul administratiei Uniunii Europene. Pentru oricine este o provocare obtinerea unei asemenea slujbe, avand in vedere ca discutam despre o administratie unica, unde de la inceputul carierei te poti astepta la un grad ridicat de responsabilitati. In plus, salarizarea este una "specia-la". Pentru cei care viseaza la o astfel de profesie, un instrument ajutator este reprezentat de site-ul www.euroconcurs.ro, unde pot fi gasite informatiile necesare participarii la un concurs in urma caruia se poate obtine o slujba de functionar UE.

Se pleaca de la nivelul de baza

Asa cum am mai spus, cele mai multe sanse de angajare le au persoanele cu studii superioare. Absolventii de facultate fara o experienta de munca semnificativa pot intra in nivelul de baza - AD5. Intr-un astfel de caz, pozitia ocupata este cea de administrator la Uniunea Europeana. Pe site-ul amintit, posibilul candidat la o astfel de functie este informat despre ce inseamna sa ocupi pozitia AD5 in cadrul unei administratii unice precum este cea a UE.

Candidatul pentru un asemenea post are nevoie de determinare, initiativa, abilitati in administrarea resurselor si a oamenilor care provin din medii variate. Un lucru foarte important care trebuie precizat are legatura cu salarizarea: un proaspat angajat in cadrul nivelului de baza primeste lunar cel putin 3.837 de euro, la aceasta suma adaugandu-se si alte facilitati. Mai mult, exista posibilitatea avansarii rapide in cariera, putandu-se ajunge la un nivel superior. Odata cu avansarile creste si valoarea salarizarii. La nivelul 5, de exemplu, angajatul primeste cel putin 13.193 de euro lunar.

Cele mai cautate joburi

Majoritatea joburilor oferite absolventilor de studii superioare sunt in administratie si management. De asemenea, Comisia Europeana cauta specialisti in stiinte si cercetare. Si lingvistii au sanse ridicate de angajare. Datorita mediului de lucru multilingvistic, UE da posibilitatea tinerilor sa aiba cariere stralucite in interpretare si traduceri. Trebuie specificat ca exista servicii de traducere si interpretare la Curtea de Justitie, Parlamentul European, Curtea de Conturi, Consiliul Economic si Social si Comitetul Regiunilor.

Si specialistii in tehnologia informatiei, economie, finante, stiinte politice, audit si drept au oportunitatea de a deveni salariatii administratiei UE. Posturile dedicate romanilor se vor ocupa pana in 2010. Experienta celor zece tari care au aderat in 2004 arata ca recrutarea personalului calificat este un proces laborios. Conform Comisiei Europene, la doi ani de la aderarea statelor primite in valul din 2004 nu erau acoperite toate posturile manageriale dedicate noilor state membre.

Potrivit Guvernului Romaniei, tara noastra beneficiaza de 50-60 de posturi de top si middle management in structura Comisiei Europene. De precizat ca EPSO si DG ADMIN sunt unicele structuri responsabile cu recrutarea candidatilor pentru o slujba in administratia UE.

Sanse pentru persoanele cu studii medii

Chiar daca nu au absolvit o facultate, romanii care au diploma de bacalaureat sau, si mai bine, au terminat cursurile unei scoli postliceale pot intra in sistem ca "asistenti". Ei vor fi responsabili cu implementarea politicilor si furnizarea de rezultate in toate domeniile de activitate ale UE. In acest caz, salariatul se poate ocupa fie de probleme de competitie, fie de chestiuni bugetare, fie de administrare vamala, IT si informatizare, dar poate avea si sarcini de monitorizare in toata lumea. Ceea ce trebuie sa stie persoanele care doresc sa se inscrie la un concurs de obtinere a unui astfel de post este ca se cer cel putin doi-trei ani de experienta profesionala, aici putand fi inclus si un training de specialitate. Trebuie precizat ca doar in anul 2006 au fost scoase la concurs 225 de posturi de secretariat, posturi oferite romanilor.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.