Tiberiu Antal, cel mai varstnic acrobat al Circului de Stat Globus, intentioneaza sa-i socheze pe bucuresteni, si nu numai, printr-o evolutie la trapez in aer liber, la o inaltime de 30 de metri.

Locul ales: unul din blocurile turn de pe Calea Mosilor. Pentru asemenea demonstratii "live" ii trebuie insa tot felul de aprobari speciale de la Primarie si Politie. Pana le va obtine, acrobatul exerseaza sub cupola Circului pentru a-si pastra forma. El vrea sa demonstreze ca este capabil de o performanta demna de Cartea Recordurilor la varsta la care multi abia trag de sacose gafaind pe scarile blocului. Un aspect neobisnuit la existentei acestui om este faptul ca detine o evidenta stricta a tuturor activitatilor cotidiene. El poate spune cu precizie cate ore a petrecut la antrenamente, cati kilometri a parcurs pe jos, cate filme a vazut, chiar si cati litri a transpirat sau cate kilograme de ceapa a mancat de-a lungul vietii.

La cei 62 de ani ai sai acrobatul Tiberiu Antal se mandreste cu un trup de invidiat, cum se poate vedea doar in filme sau in reviste de culturism. Are 1,85 m inaltime, cantareste 80 kg si e sanatos tun. Programul zilnic e strict. Desteptarea la 6 dimineata, apoi urmeaza antrenamentele. La fiecare sedinta Antal ridica o greutate cumulata de aproximativ 4 tone. El a calculat ca pana acum a efectuat nu mai putin de 300.000 de tractiuni la bara. Antal a mai stat 3.000 de ore cu capul in jos, adica mai mult de 3 luni de zile si a transpirat 10.000 de litri in peste 30 de ani de activitate. Statisticile lui nu se opresc aici.

Numai femeile pe care le-a tinut in dinti in timpul antrenamentelor sau spectacolelor cantaresc la un loc cat 30 de locomotive. "Am avut cam 15 partenere pe care de-a lungul anilor le-am "tinut in dinti". Asta ar insemna 120 de kilograme pe spectacol", povesteste acrobatul. Numarul spectacolelor in care a evoluat, desfasurate in 900 de orase ale lumii, se ridica la 10.000. Din cei 101.000 km, pe care i-a strabatut in calatoriile sale, 600 i-a parcurs doar in New York, pe care il stie ca pe propriul buzunar.

Acest om cu sanatatea de fier spune ca a inghitit pana acum 5.000 de aspirine, "pentru protectia inimii". in viata lui s-a barbierit de 5.550 de ori. El are in casa 20 de kilograme de fotografii. Pana la scrierea acestui articol Tiberiu Antal mancase deja 6 tone de ceapa. Pe cat pare de fioros la prima vedere, incordandu-si bicepsii, pe atat este de bland si comunicativ. ii place sa traiasca. Omul care sfideaza pericolul, cocotat la 15 metri sub cupola Circului, este un mare admirator al sexului frumos. in "plasa" lui au cazut pana acum 500 de femei. Unele dintre acestea i-au cauzat probleme de sanatate, consemnate de asemenea riguros in evidente.

"Nu exista o varsta unde se termina tineretea, considera acrobatul. Am cunoscut oameni batrani la 30 si tineri la 70. Conteaza sa ai un suflet tanar, sa crezi si sa-ti placa ceea ce faci." Mare pasionat de filme, Antal a vizionat pana acum 5.380. De jucat, a jucat intr-unul singur: Fram Ursul Polar: "Am tinut-o in dinti pe Carmen Galin la inaltime si am invartit-o, ca era subtirica. S-a descurcat foarte bine ca acrobata, era chiar buna!", isi aminteste Antal. Acolo sus, sub cupola, o clipa de neatentie poate aduce moartea. Totul se masoara in secunde, respiratii, rotatii, efort dozat. Pentru ca Circul este arta unde se poate muri in clipa in care o faci.

"Odata era s-o patesc. Faceam o figura periculoasa pe care numai eu o realizez la 15 metri inaltime, fara plasa. Eram atarnat in dinti de trapez, iar colega mea statea cu capul in jos, tinandu-se de mine doar cu partea de sus a labei piciorului. Recuziterul a uitat sa-mi dea scara la timp si era sa ne prabusim. Am crezut ca ma ia dracu'! Pana la urma mi s-a dat scara, dar tremuram din toate madularele si eu si fata".

Nici accidentele nu l-au ocolit. intr-o zi, pe cand executa numarul obisnuit la trapez, un obiect de recuzita i-a lovit arcada. Nu s-a oprit din exercitiu, cu toate ca il durea si simtea ca ceva fierbinte ii impiedica vederea. si-a terminat totusi numarul, a coborat in aplauze, dar abia in spatele cortinei a vazut ca avea costumul rosu de sange. Alta data, la Craiova, intr-un spectacol in care cobora impreuna cu partenera pe o sfoara, Antal a cazut de la 7 metri inaltime. Amandoi acrobatii s-au izbit de scena. El si-a dislocat umarul, si-a rupt un picior, iar colega si-a luxat glezna.

Cand nu lucreaza la Circ, Tiberiu Antal trage de fiare la domiciliu. El si-a transformat sufrageria in sala de antrenamente. Are chiar si un trapez atarnat de tavan. Singurul lui prieten devotat este cainele "Botic", cel care il intampina de fiecare data cand se intoarce acasa.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.