Arhiepiscopul Teodosie revine in atentia opiniei publice cu un nou scandal. Dupa ce i s-au inecat toate corabiile o data cu pierderea alegerilor de catre PSD, omul acesta nu poate sta linistit in banca lui: e facut pentru marile inaltimi ale scandalului public continuu. Si cu fiecare iesire a sa la rampa, Biserica mai pierde ceva.

Ultimele prestatii ale semnatarului angajamentului cu Securitatea il alatura galeriei glorioase a unor personaje colorate ca Mitica Dragomir, Corneliu Vadim Tudor, George Pruteanu... Adica de ce sa vorbeasca un asemenea clovn in numele lui Dumnezeu, cand si Biserica poate oferi la inaintare un clovn? Maine, poimaine il vedem pe Teodosie Tomitanul candidand la Primarie, la un post in Parlament si - de ce nu? - la Presedintia Romaniei. Doamne, ce minunat ar fi daca lucrurile ar ramane doar in planul lor comic sau ridicol! Din nefericire pentru Biserica si pentru derutatul popor roman sunt de-a dreptul tragice. Si toate au legatura cu Securitatea!

In aceste zile cand Teodosie Tomitanul este marea vedeta de circ securistic national, la Palatul Patriarhiei s-a adunat toata ierarhia ortodoxa, Sfantul Sinod a analizat noul amplasament al Catedralei Neamului, iar Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste aniversarea a 80 de ani de la infiintarea Patriarhiei si a 120 de ani de la declararea Autocefaliei. Noul spectacol gratuit oferit cu generozitate de Teodosie Tomitanul, in presa scrisa si la tv, sacrifica in mod iresponsabil aceste evenimente majore ale BOR din lacomia de a-si scoate in fata, cu orice pret, persoana sa ahtiata de glorie pamanteana, punand Biserica majoritara a romanilor intr-o situatie cu totul si cu totul umilitoare.

Actualul arhiepiscop Teodosie a semnat un angajament scris cu Securitatea in 1987. Dosarul sau a iesit acum la suprafata. Nu conteaza ca e subtire, ca nu e complet, ca SRI retine partea substantiala din dosare pentru a santaja in continuare. Ceea ce conteaza e ca Teodosie (pe numele lui real Porcu Macedon, dupa propria marturisire) a semnat angajamentul la o simpla chemare la Militie, fara sa fie batut, torturat, constrans fizic, asa cum singur recunoaste.

Sunt insa doua mii de preoti ortodocsi care au refuzat sa colaboreze cu Securitatea, au infundat puscariile, ei si familiile lor, salvand prin eroism exemplar demnitatea Bisericii majoritare a romanilor. Sunt 12 ierarhi greco-catolici care au rezistat tuturor tentatiilor si presiunilor Securitatii din cumplitele inchisori comuniste, inclusiv aceleia de a-l face pe Iuliu Hossu patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane daca renunta la convingerile sale de credita. Sunt mii de crestini din toate cultele Romaniei care nu au cedat presiunilor Securitatii, cu tancurile sovietice in tara, dupa anii erozivi ai razboiului.

In loc ca arhiepiscopul Teodosie sa se ascunda de rusine, in fata memoriei lor, in fundul pamantului, iese cu toata nesimtirea in fata, isi recunoaste scrisul angajamentului, dar deturneaza sensul lui si se lanseaza cu o incredibila ipocrizie in tentativa de prostire pe fata a opiniei publice. De aici pana la elogiul Securitatii si al compromisului ordinar nu e decat un pas. Pe care Teodosie il face! Cuvintele "demnitate", "moralitate", "credinta", "Dumnezeu", "Postul Pastelui" sunt compromise definitiv in gura unui astfel de personaj sinistru.

In discursul sau public scapat total de sub control, la o emisiune de mare audienta, Teodosie se da singur de gol: dupa ce neaga cu vehementa ca a colaborat cu Securitatea, marturiseste fara sa-l intrebe nimeni ca era omul de casa al ofiterului securist Stanescu, de la Departamentul Cultelor, caruia ii medita copilul. Si tot singur dezvaluie ca intr-o imprejurare de taina "aghiotantul lui Ceausescu" i-a marturisit cat de mult suferea dictatorul cand se demolau bisericile. Ceea ce este de-a dreptul o enormitate: Ceausescu plangand dupa fiecare biserica pe care tot el o darama!

Pai daca suferea atat, putea sa nu demoleze lacasele ca sa-si vindece suferinta! E atat de greu de imaginat cum a ajuns asistentul universitar Teodosie, pregatit pentru ierarhia viitoare la misterioasa Manastire Crasna, sa dobandeasca atata incredere in ochii ofiterului Stanescu si ai "aghiotantului lui Ceausescu" incat primul sa-si incredinteze copilul pe mainile viitorului arhiepiscop, iar celalalt sa-i faca marturisiri zdrobitoare?

Nu e nevoie de nici un dosar de la CNSAS pentru a se dovedi ca Teodosie era omul Securitatii. A marturisit-o singur, din prostie, atat prin elogiul implicit facut Securitatii, in discursul sau de la televiziune, cat mai ales prin comportamentul public de dupa 1989, care este unul tipic securist: in plina campanie electorala pune pe coperta unui album religios icoanele lui Iliescu si Nastase, exact ca pe vremea dictaturii comuniste.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca Teodosie a facut dezvaluirea senzationala ca actualul patriarh Teoctist avea cataloage paralele, secrete, la Facultatea de Teologie din Bucuresti, cu calugari adusi de el, despre care nu stia nimeni ca sunt studenti, ceea ce il livreaza pe actualul Intaistatator in zona anchetelor penale. Personaje atat de sulfuroase ca arhiepiscopul Teodosie nu ar trebui lasate de Sfantul Sinod sa apara la televiziune: ele fac in cateva minute atata rau Bisericii incat pentru a-l sterge le trebuie valorilor adevarate ale ortodoxiei romanesti ani de zile de evlavie fierbinte si rugaciune curata din inima.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.