In goana dupa un salariu mai mare, candidatii se informeza insuficient despre pozitia pe care urmeaza sa o ocupe

Intrebati care sunt cele mai importante si frecvente greseli pe care candidatii le fac, specialistii in resurse umane considera ca in acest moment piata este caracterizata de o efervescenta a schimbarilor locului de munca pentru un salariu si o functie mai mari. Adesea insa, candidatii nu sunt pregatiti pentru noul post.

Situatia este generata de lipsa fortei de munca, aparuta pe fondul dinamizarii afacerilor si al accelerarii investitiilor straine. Rudolf Fedorovici, consultant al Advice Human Resources, considera ca adesea chiar decizia schimbarii este cea mai grava greseala. Chiar daca in conditii normale sunt foarte multumiti de pozitia pe care o detin, numerosi manageri sau specialisti, vazand agitatia pietei, se lasa antrenati intr-o "vanatoare" pentru o slujba mai bine platita. In mod normal, cand un manager ia decizia de a-si schimba locul de munca o face din lipsa de satisfactie sau din motive care tin de managementul propriei cariere, arata Fedorovici.

Crescand in functie prea repede exista riscul ca urmatoarea pozitie sa fie prea dificila pentru experienta si competentele acumulate. Consultantul remarca faptul ca adesea se promoveaza manageri de 24 de ani, iar cei de 26-27 de ani sunt chiar "batrani", situatie neintalnita in Europa de Vest. "In ultima vreme, oamenii au inceput sa caute posturi cat mai bine platite, ceea ce este foarte bine inteles, insa in acest moment multi candidati accepta ofertele care sunt cele mai bine platite, fara a analiza cu minutiozitate mai multe aspecte organizationale", remarca si Simona Iordache, Executive Manager la Dynamic Human Resources.

Dupa o perioada de la angajare, nu se mai simt multumiti doar cu un salariu, constientizeaza ca au nevoie de mult mai mult: de provocari, de mediu securizant, de colegi cu care se inteleg bine si de manageri cu abilitati de comunicare deosebite, mai arata Iordache. Ea recomanda ca oamenii sa isi planifice cariera si, inainte sa isi schimbe locul de munca, sa priveasca si pe termen mediu si lung daca se potriveste sau nu cu planurile sale. Autoevaluarea competentelor este esentiala. Fie ca se greseste prin supraevaluare, fie printr-o atitudine timorata in fata viitorului angajator, in ambele cazuri finalitatea fiind aceeasi: feedback negativ la aplicatia sa pentru un anumit post, arata Alina Ionascu, Recruitment & Selection Manager, BIA.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.