Gerul din luna februarie ii va "ferici" pe locatarii din apartamentele fara apometre, racordate la incalzirea centrala cu facturi-record, de la 1,4 milioane lei pentru o garsioniera pana la 4,5 milioane lei pentru un apartament de patru camere, iar reprezentantii asociatiilor de proprietari estimeaza ca aproximativ 30% dintre familii vor iesi in primavara cu restante mai mari sau mai mici la intretinere.

Sigur, este vorba doar de estimari - care pot fi cu 5-10% mai mari sau mai mici, in functie de nivelul pierderilor din retea si de suprafata apartamentelor - calculate pe baza previziunilor reprezentantilor asociatiilor de locatari si a informatiilor prezentate de site-ul Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania.

COSTURI MARI

Este evident ca intretinerea va fi mult mai scumpa in acele blocuri care sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire si in ale caror apartamente nu sunt montate contoare pentru apa calda si rece. In acest caz, potrivit unor calcule estimative, intretinerea pe luna februarie va fi de 1,4 milioane lei - pentru o garsoniera si o persoana, de 1,8-1,9 milioane lei - pentru doua camere si o persoana, de 2,3-2,4 milioane lei - pentru doua camere si doua persoane, de 3,2-3,3 milioane lei - pentru un apartament de trei camere si trei persoane, respectiv de 4-4,5 milioane lei, in cazul unui apartament cu patru camere locuit de patru persoane.

CHELTUIELI REDUSE

Ceva mai bine vor sta cei care au avut inspiratia sa-si monteze cel putin apometre pentru apa calda si apa rece, iar cei care dispun de centrale termice de apartament sau de bloc isi pot regla singuri confortul termic, platind doar cat au consumat.

Astfel, in cazul in care v-ati montat contoare individuale pentru apa calda si rece, dar primiti caldura tot de la centrala termica de cartier, intretinerea pe februarie va fi de 1,1-1,2 milioane lei (o persoana/garsoniera), de circa 1,6 milioane lei (o persoana/apartament cu doua camere), de 1,8-1,9 milioane lei (doua persoane/aparatament cu doua camere), de 2,5-2,6 milioane lei (trei persoane/apartament cu trei camere), respectiv de 3,1-3,3 milioane lei (patru persoane/apartament cu patru camere).

Cel mai putin vor plati proprietarii locuintelor dotate cu centrala termica de apartament. Pentru acestia intretinerea va fi de 800.000 lei (o persoana/garsoniera), de un milion lei (o persoana/doua camere), de 1,2-1,3 milioane lei (doua persoane/doua camere), de 1,7—1,8 milioane lei (trei persoane/trei camere), respectiv de 2,1-2,3 milioane lei (patru persoane/patru camere). Reamintim ca acestea sunt doar estimari, ce pot fi mai mici sau mai mari pana la 15%, in functie de pierderi, suprafata apartamentului si de alte cheltuieli administrative.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.