Papusa careia i se modifica fata, sexul sau sanii ar putea aparea pe rafturile magazinelor

Romanii nu sunt doar poeti din nascare, ci si inventatori. 31 de inventii romanesti au fost medaliate cu aur la Salonul de inventica de la Bruxelles ("Eureka"), in 2006. Din pacate, putinele inventii care sunt medaliate la saloanele de profil sunt ulterior produse la scara larga.

"Raportul dintre numarul inventiilor brevetate si al celor absorbite de economie este indicele care da marca progresului in acest domeniu", marturiseste Nicolae Vasile, vicepresedintele Camerei Romane de Comert. "In tarile vestice, economia absoarbe circa 30% din aceste inventii. La noi, oamenii raman cu ele." Inventiile care apar pe piata intereseaza in mare parte firme autohtone, producatorii straini nu se prea inghesuie cu oferte.

Domeniile privilegiate sunt sanatatea si siguranta. Epidemia de gripa aviara de pilda a crescut substantial interesul pentru cercetarile de laborator din aceasta zona. O inventie bine primita a fost un dispozitiv electronic fixat in automobil care, in cazul unui accident, trimite automat mesaje catre toate institutiile care pot acorda ajutor (politie, spitale), semnalandu-le locul accidentului. Produsele naturiste pentru diabetici, pe baza de cereale si fructe, au fost bine primite la saloanele internationale. Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului din Timisoara acorda brevete pentru aceasta categorie de inventii, extractul de varza fiind obiectul unei brevetari, pentru proprietatile sale curative.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.