Pierderile energetice pentru incalzirea locuintelor din cauza "neizolarii ca lumea" a constructiilor reprezinta 15% din factura la energie, a afirmat ieri presedintele Traian Basescu. "Blocurile sunt calorifere pentru atmosfera. Avem pierderi energetice enorme pentru incalzitul locuintelor. E valabil si pentru societatile comerciale", a precizat el, dezvaluind faptul ca a vazut "fotografii in infrarosu" cu blocurile din Capitala.

In discursul sau de la conferinta anuala a Societatii Academice Romane (SAR), presedintele a aratat ca Romania are o problema cu consumul mare de energie pe unitatea de PIB in raport cu media europeana. Basescu a acuzat pierderile energetice "enorme" cauzate de lipsa unei izolatii corespunzatoare a cladirilor, care ar contribui la incarcarea facturilor la energie cu 15%. "Cu blocurile, incalzim atmosfera", a conchis Basescu, subliniind ca problema poate fi rezolvata prin creditare si prin contributia administratiilor locale la izolarea termica a imobilelor.

"Nu avem obiective"

Presedintele s-a referit la subiectul energiei ca fiind una dintre cele patru probleme principale pe care Romania trebuie sa le rezolve ca sa ridice nivelul de trai al romanilor la cel al cetatenilor din celelalte state membre UE. Basescu si-a exprimat speranta ca in luna septembrie va fi dat in folosinta reactorul 2 de la Cernavoda, care va asigura 9% din consumul national de energie electrica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.