Dincolo de intrigile si turnatoriile acestor vremuri, politicienii romani sint si ei oameni, si din aceasta banala constatare reiese alta: din cind in cind, acestia pun mina pe-o carte, savureaza o piesa de teatru, nimeresc la un spectacol de balet sau cumpara un tablou de Tuculescu. Unii mai mult, altii mai putin, fiecare dupa aplecare, gust, timp liber si "renumeratie". Nimic din toate astea n-ar trebui sa le lipseasca.

Ion Iliescu, Cozmin Gusa, Daciana Sarbu, Adrian Cioroianu, Adriean Videanu sau fostul premier Adrian Nastase vorbesc pentru "Cotidianul", alaturi de alte citeva personaje importante ale celor mai recente montari dupa Nenea Iancu, despre ultimele carti citite in avion sau despre ce alte preocupari culturale au.

Nastase: "Era sa ma fac critic de teatru!"

Daca in 1969 s-ar fi dat examene de admitere la Teatrologie, Adrian Nastase nu ar fi trait niciodata iluzia si dezamagirea de a fi pentru doar citeva clipe "un bun presedinte pentru Traian Basescu", iar Zambaccian ar fi ramas doar denumirea unei strazi din Bucuresti, niciodata pomenita in dosarele de mare coruptie ale Procuraturii.

Chiar daca a ales Dreptul si ulterior politica, fostul premier sustine ca a pastrat o relatie speciala cu lumea scenei. "Teatrul imi place foarte mult. Va fac o marturisire. Era sa ma fac critic de teatru. Cind am terminat liceul, am fost foarte tentat sa dau examen la Teatrologie. In acel an insa nu se dadea examen, asa ca am dat la Drept. Mergeam in perioada aceea la Bulandra, la Teatrul Mic. Teatrul a avut atunci o perioada exceptionala pentru cei care incercau sa evadeze din ambianta sumbra a acelor vremuri", marturiseste Nastase.

"L-am redescoperit pe Tuculescu!". O tara intreaga a putut admira muzeul fostului premier din Strada Zambaccian. Recunoscut ca fiind un mare colectionar si iubitor de arta, Nastase nu a uitat de prima lucrare achizitionata - "o gravura cumparata pe vremea cind eram la Liceul Sf. Sava, de la o consignatie de la intersectia lui Stefan cel Mare cu Mosilor. De-a lungul anilor, am cumparat o serie de lucrari, m-am mai si pacalit uneori", recunoaste acesta.

In 1990, pe vremea cind era ministru de Externe, Adrian Nastase sustine ca a readus la lumina un pictor trecut in uitare. "Pe Tuculescu, intr-un fel, sint cel care l-a redescoperit si l-a relansat in 1990. Putini stiu ca la Ministerul de Externe, un om mai inspirat cumparase in urma cu ani buni mai multe lucrari ale lui Tuculescu, care stateau depozitate acolo. L-am readus la lumina!", pretinde Nastase.

Videanu - iubitor de muzica populara

Atunci cind nu analizeaza vreun referat la Primaria Capitalei, nu da declaratii la Partidul Democrat al carui presedinte executiv este sau nu vorbeste la telefon, primarul general Adriean Videanu spune ca isi mai face timp, printre altele, si de o carte. Ce-i drept, si aceasta, in ultima vreme, doar de specialitate.

"Din pacate, in ultima perioada nu am mai avut timp sa citesc decit carti care definesc latura ideologica a curentelor politice, pe care am simtit ca am anumite lacune", marturiseste Videanu, care spune insa ca poate fi destul de des vazut la premierele pe care le organizeaza institutiile din subordinea municipalitatii.

Adriean Videanu recunoaste ca nu este un mare fan al operei, insa un anumit gen de muzica preferat tot are: folclorul, in special cel din zona natala a Teleormanului. "Imi plac si ii ascult cu placere pe regretatul Liviu Vasilica si pe Floarea Calota", spune Videanu, cind vine vorba de cultura.

Olguta Vasilescu - spectator la teatru

E colega de partid a Oanei Zavoranu, a Irinei Loghin, a lui Miron Cozma sau a lui Ion Dolanescu. Deputatul PRM de Dolj Olguta Vasilescu sustine ca studiaza si traduce din italiana. "Am citit foarte mult in ultima vreme despre sociologia elitelor, in limba italiana, pentru teza mea de doctorat. In prezent, lucrez la o traducere a «Tratatului de sociologie generala» a lui Vilfredo Paretto", spune aceasta.

Totusi, atunci cind isi mai face timp si pentru o "carte buna", prefera literatura rusa, putin Sienkiewicz si poezia lui Mihai Eminescu. Fiind craioveanca, Olguta Vasilescu sustine ca este o spectatoare fidela a punerilor in scena ale Nationalului din Banie, pe care il considera unul dintre cele mai bune din lume.

Ion Iliescu, profetul globalizarii

O incapere plina de carti si un zimbet celebru. In biroul sau de pe Strada Atena din centrul Bucurestiului, imbracat confortabil, intr-un pulover negru, fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu marturiseste pentru "Cotidianul" ca nu a fost niciodata tentat sa scrie literatura, dar ca a avut intotdeauna, chiar si prin natura diverselor functii ocupate de-a lungul timpului, o relatie aparte cu cartea si cu tot ceea ce inseamna viata culturala autohtona.

Beletristica mai putina. "Preferintele mele se indreapta mai ales spre literatura politica si spre teme legate de probleme globale si dezvoltare durabila. Acord mai putin timp literaturii beletristice, cu exceptia unor aparitii de proza scurta si de poezie", sustine Iliescu. De altfel, trecind rapid in revista o lista a lecturilor sale recente, actualul senator PSD tine sa mentioneze in primul rind "doua carti pe care nu numai ca le-am citit, dar am si sustinut aparitia lor in limba romana, prefatindu-le: «Planul B 2.0 - Salvarea unei planete sub presiune si a unei civilizatii in impas» de Lester Brown si «Sociologia populismului» a lui Guy Hermet, profesor si director la Institutul de Studii Politice din Paris".

Putina poezie nu strica! Literatura politica pare intr-adevar sa ii fi ocupat tot timpul destinat lecturii. Printre volumele parcurse de Iliescu in ultima vreme se mai numara cartea fostului vicepresedinte al SUA Al Gore "An Inconvenient Truth - The planetary emergency of global warming and what we can do about it", o biografie a fostului presedinte François Mitterand sau doua aparitii despre personalitatea candidatei socialiste la presedintia Frantei, Ségolène Royal. Totusi, Ion Iliescu ne spune ca a gasit si dispozitia pentru a-si arunca o privire pe ultimul volum de versuri al colegului sau de partid Adrian Paunescu, "Doamne, ocroteste-i pe romani", si pe volumul Valeriei Sitaru, "Stradutele".

Admirator al Alinei Cojocaru. Daca la teatru reuseste sa ajunga mai rar, Iliescu spune ca este un spectator destul de fidel al concertelor simfonice sau al spectacolelor de balet sau opera. "Am fost, constant, la concertele Filarmonicii «George Enescu» din Bucuresti, la multe spectacole de balet, la unele premiere sau momente aniversare ale unor mari personalitati ale vietii noastre artistice. Ascult multa muzica, mai ales cea preclasica si clasica. Ii prefer pe Bach, Vivaldi, Mozart, Beethoven, Brahms, Rahmaninov, Verdi si Puccini in opera. Am ascultat recent, la München, «Forta destinului», cu Violeta Urbana. Astept cu nerabdare spectacolele Alinei Cojocaru, de la sfirsitul acestei luni", pretinde Iliescu.