Fondatorul Editurii Curtea Veche, alaturi de sotia lui, Irene, Grigore Arsene este autor de carte stiintifica si traducator. A deprins tainele activitatii editoriale facandu-si ucenicia la mari edituri precum Birckhauser, Springer-Verlag sau Pitman.

Din septembrie 2006 l-a inlocuit pe Gabriel Liiceanu in functia de presedinte al Asociatiei Editorilor Romani.

Cum arata, in prezent, Asociatia Editorilor Romani ?

Asociatia Editorilor Romani este o asociatie patronala care grupeaza 65 de edituri si reprezinta cam 35% din piata de carte. In afara de Asociatia Editorilor exista mai multe asociatii mai mari sau mai mici care, de-a lungul timpului s-au desprins dintr-o asociatie initiala organizata de profesorul Mircea Martin. AER trebuie sa stabileasca interesele comune, problemele comune ale editorilor si sa incerce sa le rezolve cu ajutorul lor.

Cu ce dificultati va confruntati ?

Dificultatile sunt in primul rand de natura financiara, veniturile asociatiei sunt destul de mici, fiind formate din taxa de participare plus banii din copia privata. A doua dificultate tine de mentalitatea editorilor care nu sunt constienti de necesitatea existentei unui organism puternic care sa o reprezinte in discutia cu reprezentantii statului si a celorlalti parteneri. Problemele principale ale editorilor sunt doua: legislatia neprietenoasa si lipsa unei difuzari la nivelul pietei de carte pe care o avem. Puteti sa intrati in detalii intr-una sau in cea de-a doua dintre situatii. Difuzarea este mult in urma evolutiei editurilor din cauza unor conditii obiective: Privatizarea fostelor librarii a fost facuta la mijlocul anilor ‘90 intr-un mod care a distrus, in marea lor majoritate, librariile din provincie, interesul pentru lectura a scazut si s-a ajuns ca, in Romania, in 2007 sa nu fie mai mult de 400 de librarii. Multe dintre librarii ocupau un loc foarte bun in centrele oraselor si au fost transformate in altceva. Pe piata exista cateva alternative, exista un lant de librarii, realizat de RTC, se numeste Diverta si este alimentat de Depozitul de Carte. Exista mai multe edituri care au lanturi de librarii proprii si exista incercari de a face alte lanturi de librarii. In afara de aceasta, supermarketurile si hypermarketurile au raioane de carte bine dezvoltate. Si cam asta e tot. Dincolo de orasele mari, e o tragedie sa vinzi carti. In plus, distribuitorii traiesc cu unele mentalitati depasite, platesc atunci cand vor si de aici si dificultatile editorilor. De asemenea, lipsa concurentei din reteaua de librarii determina mari dificultati pentru editori.

Dar legislatia, cum se prezinta ?

Din punct de vedere al legislatiei, avem o Lege a cartii din 2003, amendata prin ordonante de urgenta din 2004 si care nu se aplica. Posta Romana este obligata prin lege sa acorde 50% din pretul minim pentru miscarea cartii pe teritoriul Romaniei. Dimpotriva, in loc sa respecte legea, a marit pretul tarifelor din 2005 si la interventiile noastre a raspuns ca nu are bani pentru a respecta prevederile Legii cartii. La acel moment, Asociatia avea o imagine foarte bine formata prin organizarea participarii Romaniei la mai multe targuri de carte, la Paris dar mai ales la Frankfurt si prin organizarea Targului de carte Bookfest. Anul trecut, editurile, pentru prima data, au organizat ele un targ, la ROMEXPO. A fost un inceput dificil. AER-ul nu a colaborat indeajuns cu celelalte organizatii de edituri, au fost dispute care nu au avut alta cauza decat orgoliul, cu ocazia respectiva s-a pierdut o posibila finantare de la Ministerul Culturii. Am discutat cu colegii mei din celelalte organizatii de editori si am ajuns la concluzia ca ne putem intelege si putem sa realizam impreuna cea de-a doua editie care va avea loc intre 6 si 10 iunie, in pavilionul central al ROMEXPO si la realizarea ei vor participa toate celelalte asociatii de editori care si-au exprimat interesul.

Cum vedeti participarea Romaniei la targurile de carte internationale ?

Participarea Romaniei la targurile de carte este o problema pe care si-o impart Ministerul Culturii si Institutul Cultural Roman. Ministerul Culturii in anii trecuti a beneficiat de organizarea AER. Domnul ministru Iorgulescu nu s-a aratat satisfacut de aceasta colaborare. Desi pentru Ierusalim, Ministerul a dorit sa colaboreze cu APLER, in final, Ministerul a spus ca editurile au bani si ca Ministerul nu finanteaza asociatiile. Sigur, nu finanta nici asociatiile nici editurile ci finanta organizarea targului, finanta standul propriu de carte romaneasca. In ceea ce priveste colaborarea cu Ministerul Culturii, AER-ul a avut dificultati foarte mari. In luna ianuarie noi nu am putut plati salariile celor cativa angajati deoarece inca nu se terminase decontarea cheltuielilor AER de la Targul de Carte de la Frankfurt. Nu s-a inteles faptul ca editorii lupta pentru ca acest tezaur spiritual national care este cartea, sa supravietuiasca si sa ajute la "cresterea limbii romanesti". Ducem cu toate fortele noastre o campanie in favoarea lecturii. Este, pana la urma, un fapt de importanta majora pentru noi, ca romani.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.