Medicul este acuzat de plagiat si furt intelectual, fapte comise pentru dobandirea titlurilor de doctor in medicina si conferentiar universitar

Fost director general al Spitalului Clinic Colentina, actual conferentiar universitar in cadrul Universitatii de Medicina si Famacie (UMF) "Carol Davila" din Bucuresti si candidat la postul de profesor universitar in aceeasi institutie de invatamant. Toate aceste merite "academice" ale medicului Sorin Simion au fost obtinute in baza infractiunii de furt intelectual, in forma continuata.

Cazul este investigat timid de Comisia de Etica a UMF "Carol Davila", condusa de prof. dr. Mircea Diculescu. Infractiunea este atat de clara, incat comisiei respective nu ii mai ramane decat sa respecte detaliile tehnice, traducerea autorizata a operei plagiate, numarul de file plagiate, etc. Insa chiar si asa, comisia da dovada de pasivitate, incercand sa scape de responsabilitati. Ce-i drept, miza este mare, in joc fiind soarta plagiatorului, reputatia UMF "Carol Davila", precum si destinul profesional al protectorilor plagiatorului Simion.

Titlurile cad dupa "principiul dominoului"

Practic, infractiunea comisa de medicul Sorin Simion ii anuleaza atat titlul de doctor in medicina, cat si titlul de conferentiar universitar. Faptul este cu atat mai grav in contextul in care, in baza plagiatelor, Sorin Simion a parvenit academic, dar a obtinut si functii de conducere: sef de lucrari, secretar de stat in Ministerul Sanatatii (PSD) si director general al Spitalului Clinic Colentina. Pentru a-si depasi conditia de asistent universitar, medicul a "fortat" lumea academica cu o teza de doctorat ce se dovedeste a fi copiata in proportie covarsitoare, aproape mot à mot, dupa lucrarea profesorului universitar dr. Liviu Vlad, de la Cluj, cu titlul "Chirurgie hepatica - Aspecte generale" si dupa "Treatment of Hepatic Metastases of Colorectal Cancer" de B. Nordlinger.

Capitole intregi sunt identice, medicul Simion neobosindu-se nici macar sa faca minime adaptari, de forma. Lucrarea a fost coordonata de raposatul prof. dr. Petre Dorin Andronescu, pe care il descoperim si in calitatea de coautor al unei alte lucrari, prin care se autoplagiaza, tot mot à mot, chiar teza de doctorat plagiata dupa Liviu Vlad si B. Nordlinger. In baza acestor "opere", medicul Simion devenea conferentiar universitar. Gasita fiind calea cea usoara spre obtinerea titlurilor de doctor in medicina si, ulterior, de conferentiar universitar, Sorin Simion tintea si titlul de profesor universitar. Numai ca, pentru acest titlu, mai era nevoie de inca o opera. Mergand pe aceeasi cale, deja batatorita, conferentiarul reediteaza pur si simplu plagiatul, diferenta constand acum in aceea ca nu il mai semneaza si pe prof. univ. dr. Petre Dorin Andronescu. Aici, drumul s-a inchis. Plagiatele au fost descoperite….

Un student sesizeaza, un conferentiar acuza

Autoritatile au fost sesizate de catre conferentiarul universitar Florea Ticmeanu, care a fost sesizat, la randul sau, de catre un fost student. Verificand informatia, cadrul didactic este de-a dreptul socat de maniera in care s-a putut fura intelectual si sesizeaza imediat Consiliul de Atestare a Titlurilor si Diplomelor in Invatamant Superior, Ministerul Educatiei, Rectoratul UMF "Carol Davila" si Ministerul Sanatatii. Sesizarile sunt exacte, cu trimiteri directe la titluri. "Plagiatul consta in transcrierea a 26 de pagini din monografia "Chirurgie hepatica, aspecte actuale", a prof. Liviu Vlad, aparuta in Ed.

Casa Cartii de Stiinta, Cluj Napoca, 1993 si folosirea la redactarea urmatoarelor materiale: teza de doctorat "Tratamentul chirurgical al metastazelor hepatice in cancerele colorectale", UMF "Carol Davila", 1996; monografia "Tratamentul metastazelor hepatice in cancerele colorectale", autori Petre Dorin Andronescu si Sorin Simion, 1997; "Tratamentul metastazelor cancerelor colorectale", editia a II a, Ed. Universitara Carol Davila, 2002, autor Sorin Simion.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.