Micutii sunt pusi sa starneasca mila chiar din primele luni de viata

Ii vezi in intersectii, misunand printre masini, cu mana intinsa. Au fata murdara, hainele innegrite si poarta dupa ei ba un biberon gol, ba un carton pe care scrie "muritori de foame". Ii vezi prin metrouri, insotiti de tineri dubiosi, servind unora povesti despre familii numeroase, parinti morti si bani putini. Au pana-n 10 ani si castiga din cersit un sfert de salariu minim pe zi. Iar parintii lor, vii si nevatamati, ii vegheaza de pe margine. Desi au atributii legale atat pentru amenzi, cat si pentru dosare penale, politistii prefera prima varianta, in loc sa se ocupe de destructurarea retelelor de cersetori.

Sase copii intre trei si sapte ani si unul de 10 ani au cersit de zor, pana spre sfarsitul saptamanii trecute, in intersectia de la Plaza Romania. O fetita cu carliontii cam la nivelul farurilor masinilor isi facea de treaba cu o carpa plina de praf, cerand cu voce suava "1.000 de lei". Alti princhindei vanau geamurile deschise si repetau milogeala. Vizavi de statia tramvaiului 41, pe o banca, la soare, stateau "paznicii" (foto jos). Cinci rromi, un barbat si patru femei, ii monitorizau atent pe cei mici. Din cand in cand, femeile porneau in patrulare. Bateau "zebrele" de zeci de ori, asigurandu-se ca totul este in ordine. Multumite, mai serveau cate o cafea. Copiii, lihniti si obositi, nu primeau nimic. Daca se simteau luate in vizor, "supraveghetoarele" suiau copiii in tramvaie si "curatau" zona. Procedura s-a repetat si la sosirea politistilor, doi la numar. "De fiecare data se intampla asa. Acum ne chinuim sa-i convingem pe agenti sa vina imbracati in civil", a spus unul dintre cei trei asistenti sociali ajunsi la Plaza. Totusi, acestia au reusit sa "pescuiasca" un copil care ramasese in urma, pierdut prin fumul camioanelor. Luata cu frumosul, fetita a inganat ceva despre maica-sa, Argentina, si a recunoscut cu inocenta ca cersea. Apoi a fost urcata in masina de politie si dusa la Sectia 22, pentru amprente.

"Si ce daca-i pun sa cerseasca?!"

Dupa doua zile, politistii au revenit cu trei echipaje. N-au renuntat la uniforme, insa au reusit sa-i prinda pe cei cinci adulti. De copii s-au ocupat asistentii sociali. Tarati cu forta la Sectia 22, rromii au facut un scandal monstru, incepand cu rugaminti fierbinti si promisiuni si sfarsind cu amenintari. "Va dam sub semnatura ca, daca ne mai prinde pe strada cu astia mici, sa ni-i ia si pe noi sa ne trimita la puscarie. Daca nu se poate altfel, ma duc si dau in cap si gata", a incercat sa-i induplece pe politisti unul dintre tigani. "Sunt copiii mei, eu i-am facut si ii cresc cum vreau eu. Ce daca merg la cersit? Ne luam de mancare, ca nu dam in cap si nu furam. N-am cu ce sa-i cresc. De ce sa-i dau de langa mine? Eu nu pot sa muncesc. Nu stiu carte si sunt bolnava", a recitat o femeie, plangand cu lacrimi de crocodil. Apoi, ca sa fie si mai credibila, a imitat perfect un lesin, iar celelalte tiganci s-au adunat in jurul ei sa o stropeasca cu apa si sa-i dea calmante si o tigara.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.