Si la vremea ei, si retrospectiv, Roma se alege cu laurii pentru cea mai eficienta si mai ampla metropola a Antichitatii.

Din acest oras era controlat un imperiu ce, in culmea gloriei, se intindea pe trei continente si numara circa patru milioane de kilometri patrati. Populatia imperiului ajungea, in aceeasi perioada, la aproximativ 100 de milioane de persoane. Nici din punct de vedere urbanistic, capitala imperiului roman n-o ducea prea rau, iar Colloseumul, Pantheonul si Forumul ii asigura si azi mari venituri atragind turistii ca mustele. Astfel de motive i-au asigurat fruntea clasamentului capitalelor antice.

Igiena sapa fortificatiile

Daca Roma a cazut prada atacurilor repetate ale "barbarilor", succesoarea ei din ierarhia Live Science a avut necazuri cu igiena. De aici si probabila febra tifoida care a contribuit la decaderea polisului. Care, altminteri, a cunoscut gloria la inceputul secolului V i.Chr., pe cind Pericle servea in functia de strateg, consolidind Atena deopotriva ca putere maritima si terestra, dar si ca o forta reala din punctul de vedere al monumentelor detinute.

Locul trei tot de la Rim se trage: din secolul IV d.Chr. si pina in Evul Mediu, Constantinopolul era de neegalat in termeni de opulenta si bunastare, reprezentind si cel mai mare oras al respectivelor vremuri. Capitala succesiva a trei imperii (roman "renovat", bizantin si in cele din urma otoman), a avut parte de ceva dezvoltare culturala, cea mai buna dovada reprezentind-o Hagia Sofia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.