interviu cu sculptorul american de origine romana, Mircea Goreniuc

Sculptorul american de origine romana Mircea Goreniuc a fost invitat sa participe cu lucrarile sale la Olimpiada de la Beijing. Primaria din Beijing si ministerul culturii au achizitionat deja lucrarea monumentala de 3 m, "Dans in spatiu pentru Pace", care in prezent se afla in Parcul International de Sculptura din capitala chineza.

In afara sculpturilor monumentale abstracte cu tema "Pacii", care se afla in nenumarate colectii de sculptura in spatii publice ale multor orase din Statele Unite si a busturilor in bronz ale Regelui Mihai si al Reginei Ana, Mircea Goreniuc a mai realizat recent si busturile maestrilor Radu Beligan si Ion Lucian. Sculptorul candideaza si pentru lucrarea care va fi amplasata la intrarea in Stadionul Olimpic din Beijing, cu prilejul Olimpiadei din 2008.

- Sculpturile dvs. sunt create apeland la tehnici diverse, de la cioplitura in lemn si piatra, la modelajul in lut, turnat in bronz si sudura elctrica pentru sculpturile monumentale. Spuneti-ne cateva vorbe despre aceste procedee....

- Este adevarat ca fiecare material are anumite caracteristici si reguli care trebuie respectate si invatate, reguli care se folosesc ca limbaj in exprimarea gandurilor si ideilor estetice in sculptura. Fara intelegerea si stapanirea in intregime ale acestor caracteristici ale materialelor, proceselor de constructie, logisticii de constructie nu se poate crea o sculptura care sa fie acceptabila si rezistenta structural. Vantul, temperatura, cutremurele si alte intemperii pot fi la fel de periculoase. O sculptura trebuie sa existe pentru sute daca nu mii de ani.

- In vara, cand ati fost in Romania, ati lucrat la finisarea unei sculpturi pe care ati turnat-o in bronz anul trecut, la combinatele Fondului Plastic din Bucuresti....

- Anul trecut am predat la Palatul Elisabeta portretul- bust modelat si turnat in bronz cu un an inainte, al Majestatii Sale Regina Ana. Majestatea Sa Regele Mihai al carui portret-bust l-am executat in bronz acum patru ani cat si Regina Ana si-au exprimat multumirea si au apreciat reusita portretului.

- Apoi ati expus la Ambasada Romaniei din Beijing dar nu numai....

- In primul rand am avut trei din lucrarile propuse pentru Parcul Olympic expuse in Beijing Planning Exhibition Hall, dar am fost si invitat de ambasadorul nostru sa prezint o expozitie de 43 fotografii a sculpturilor mele din ultimii patruzeci de ani.

- Cum a primit publicul chinez sculpturile Dvstra?

- In primul rind,"publicul chinez" era format din ambasadori de la ambasadele celorlalte tari acreditate la Beijing, si sotiile lor ,demnitari, jurnalisti si bineinteles multi studenti. Multi dintre oaspetii chinezi vorbeau perfect romaneste si si-au exprimat placerea de a vedea sculpturile inspirate din basmele romanesti cu care spre surprinderea mea erau familiarizati. Am prezentat fotografiile modelelor propuse pentru Parcul Olimpic, dar in special le-a placut lucrarea "Simfonie pentru Pace- O Singura Planeta, un Singur Vis : Pace"

- Unde ar trebuie sa ajunga aceasta sculptura ?

- Exista propunerea sa fie amplasata la intrarea in Stadionul National Olimpic din Beijng. Lucrarea daca va fi acceptata va masura 10 metri inaltime. Va fi executata din placi de otel de un centimetru grosime, taiate cu laserul si indoite la niste valtzuri uriase, si va cantari in jur de 15 tone.

Elementele sculpturale vor fi pregatite la atelierele de sculptura de la marginea Beijingului, tot acolo unde a fost realizata si cealalta sculptura a mea, "Dans in Spatiu pentru Pace No 4 ", care este deja in colectia permanenta de sculptura in aer liber a orasului Beijing, in Parcul International de Sculptura inca de acum trei ani.

- Cum arata forma propusa pentru Stadionul Olimpic ?

- Sculptura cu liniile curbe si sfera reprezentand globul pamantesc vor complementa desenul genial al arhitectului chinez, va avea intersectii de unghiuri ascutite drepte si optuze, iar culoarea exterioara alba si cea interioara rosie a Stadionului National vor aparea si in sculptura, exact in aceleasi culori ,dar in ordine inversa, rosie pe dinafara si cu sfera reprezentand globul pamantesc de culoare alba incadrandu-se total si armonios cu cladirea .

- Ce reprezinta aceasta sculptura?

- Sculptura reprezinta rugaciunea tuturor mamelor de pe intregul glob pamantesc pentru pace, rugaciune care se uneste si inconjoara pamantul ca o simfonie. Este si ideea generoasa a Jocurilor Olimpice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.