Amatorii de masini inchiriate trebuie sa stie ca aceasta facilitate costa destul de mult in Romania. Principalele costuri sunt cel de inchiriere, minim 25 de euro pe zi, si garantia, recuperabila la finalul perioadei contractuale, cifrata la cateva sute de euro. Totul in functie de marca automobilului si evident de facilitatile pe care acesta le ofera clientului.

La calcularea bugetului necesar trebuie luate in calcul si alte elemente: comisioanele la plata prin card bancar, costul combustibilului, eventuala rezervare anticipata si multe altele.

Inchirierea unei masini a devenit o practica obisnuita. De la modelele produse in tara si pana la masini scumpe, oricine e dispus sa scoata din buzunar cel putin 25 de euro pe zi, plus sumele aferente garantiei, le poate conduce.

Acte necesare

Pentru incheierea contractului de inchiriere, clientul trebuie sa prezinte un act de identitate, carnetul de conducere si un card bancar. Majoritatea firmelor impun o limita minima de varsta de 21 de ani, iar permisul de conducere sa aiba o vechime mai mare de 1 an. De obicei, plata pentru inchiriere si garantie se face in avans, echivalentul in lei fiind calculat la cursul Bancii Nationale din ziua efectuarii platii. Plata cu carte de credit se accepta pe baza unui comision care variaza de la 3 la 5%. Pentru rezervari garantate se plateste in avans o suma egala cu o zi de inchiriere, in functie de tipul autoturismului rezervat, suma pe care clientul o va pierde, daca anuleaza rezervarea.

Tarifele de inchiriere nu includ si combustibilul. La returnare, rezervorul trebuie sa fie cu rezervorul plin, ca la livrare. In caz contrar, clientul va suferi penalizari de circa 5 lei pe litru pentru combustibilul lipsa.

Livrarea si restituirea autoturismului se face la locul, data si ora indicate de client si mentionate in contract. Daca solicita ca masina sa fie livrata in alta localitate decat cele in care firma are filiale, clientul trebuie sa mai scoata din buzunar cel putin 150 de euro. Intarzierile la returnare se penalizeaza in functie de numarul de ore. Daca autoturismul este predat asa cum a fost livrat, garantia va fi returnata.

Cat ne costa

Tarifele aferente unei zile de inchiriere scad direct proportional cu perioada pentru care este rezervat autoturismul, insa operatorii uita sa afiseze si tarifele care includ si taxa pe valoarea adaugata. Operatorii lucreaza cu clasa economic, care include de regula autovehicule Dacia Logan, iar clasa intermediara pune la dispozitia clientilor masini de tipul Peugeot 206 sau Nissan Primera. Clasa compact dispune de autoturisme gen Ford Focus sau Renault Megan, in timp ce in grupa standard regasim Ford Mondeo. Majoritatea ofertelor pentru autoturismele cu 8 plus 1 locuri includ Renault Traffic sau Ford Tranzit.

Pentru a fi la volanul unei Dacii Logan, oferite de Active pe o perioada de maxim trei zile, tariful de inchiriere este intre 25 si 35 de euro. Sumele aferente fiecarei zile de rezervare scad pana la 25 de euro-zi pentru o perioada mai mare de 21 de zile. Daca schimbi clasa, tarifele urca si ele. Pentru grupa intermediara, valorile se cifreaza intre 40 si 60 de euro, iar pentru masinile din clasa compact tarifele urca de la circa 50 de euro pana la 70 de euro, pentru ca in cazul celor standard sa depaseasca 80 de euro pe zi. Astfel, de la Avis poti inchiria un Ford Mondeo timp de doua zile pentru 82 de euro pe zi, iar daca optezi pentru oferta Budget, vei scoate din buzunar aproape 100 de euro pentru o zi.

Autoturismele cu capacitate de 8 plus 1 locuri pot fi inchiriate pentru tarife de la 55 la 100 de euro. Garantia pe care trebuie sa o achiti face diferenta intre ofertele operatorilor de profil. Pentru Logan, tariful practicat de Activ e de 250 de euro, iar pentru clasa intermediar e de 500 de euro, in vreme ce la clasa 8 plus unu locuri, tariful ajunge la 700 de euro. Avis percepe 600 de euro pentru clasa standard, 700 pentru cea compact si 900 pentru 8 plus unu. La Autorent vei plati 300 de euro daca vei opta pentru clasa economic, 350 pentru grupele compact si standard.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.