Desi Romania se zbate de 17 ani sa-si dreaga imaginea prafuita de comunism si sa ajunga pe linia de plutire europeana, ea mai are de cistigat teren in fata strainilor.

Stilul de viata inapoiat, coruptia, inselatoria sau traficul ca o ruleta ruseasca de pe plaiul mioritic sint citeva dintre problemele semnalate de ei pe forumurile online, desi peisajul inca mai fura ochii turistului.

Romani cumparati cu tigari occidentale

Un turist strain recent intors in Romania, cu care nu mai daduse piept din 1985, s-a lovit uimit de tineri care "poarta haine la moda si isi suna prietenii de pe telefoane mobile. Adesea vorbesc engleza si privesc lumea sfidator, constienti de misiunea lor in dezvoltarea tarii". Vechii locuitori ai Romaniei ceausiste ii apar insa lipsiti de culoare, imbracati in haine de acum 20 de ani, jucind sah si table la umbra copacilor din parcuri. In plus, un profesor de engleza umblat prin Romania observa ca majoritatea romanilor traiesc doar cu salam, sunca, brinzeturi, piine, ceai si bere.

Studentii isi cumpara carti la comun, din lipsa de bani, mai spune el, iar copiii strazii "sint surprinzator de inofensivi, pentru ca sint atit de drogati cu aburi de ciment plastic, incit nu mai au energie sa atace strainii". "Carute trase de cai isi fac loc printre masini rapide ale caror soferi fac afaceri la telefonul mobil", arata si ghidul turistic "The Lonely Planet", iar "fermierii urmaresc «Baywatch» prin satelit in fermele lor medievale". Portalul iExplore.com da si citeva ponturi despre cum ar trebui tratate gazdele romane. "Ar fi bine sa oferiti un mic cadou gazdei. Multi romani sint fumatori, asa ca tigarile occidentale oferite drept cadou sint foarte apreciate", sfatuieste site-ul.

Problemele incep la granita

"Romanii sint niste birfitori", spune englezoaica Lucy, pentru ca "este inca multa invidie aici. Chiar daca ii ajuti, vor gasi ce sa vorbeasca despre tine". Cele mai virulente atacuri la adresa romanilor au prins insa forma pe forumurile ziarelor internationale, in contextul aderarii si al deschiderii granitelor pentru migratie. "Am fost infiorata sa vad hoardele de romani stind la coada pentru a-si lua pasapoartele. Nu ne invadeaza destui hoinari si vagabonzi din alte tari?", se intreaba Jenny Thomson pe site-ul publicatiei "The Sun", in timp ce un alt britanic spune ca vamesii romani trebuie sa se descotoroseasca de figurile impietrite, neprimitoare si staliniste.

Pe un forum BBC, "Rayoflight" din Szeged spune ca nu ar permite accesul romanilor in spatiul Schengen, "pentru ca la granita Ungariei cu alte tari care nu sint membre UE vamesii gasesc intotdeauna ceva ilegal". Suedezul Lars Nilsson, in schimb, spune ca romanii nu au ce cauta in UE, pentru ca au permis existenta "acelor inchisori ale terorii" din perioada comunista.