De pe 8 februarie pina pe 18, Berlinul se confrunta cu suprapopularea. Miza e Festivalul International de Film, a carui faima o face tocmai echilibrul, cel putin cantitativ, dintre peliculele de arta si cele comerciale. Palmaresul celei de-a 57-a editii numara 26 de lungmetraje in sectiunea principala, aceea a competitiei, dintre care 19 premiere mondiale, sase internationale si una europeana. Patru vor fi prezentate in afara competitiei, inclusiv filmul "The Walker", realizat de presedintele juriului, Paul Schrader.

Comparatia inevitabila

Daca festivalul s-a remarcat anul trecut printr-o editie polemica, aproape fiecare premiu avind un destinatar cu mesaj politic, Berlinala din 2007 dilueaza acest trend. Si totusi, razboiul persista: "Letters from Iwo Jima" de Clint Eastwood infiereaza insusi conceptul de conflict armat, "Beaufort" urmareste traseul ultimei unitati militare israeliene stationate in sudul Libanului in 2000, iar actiunea lungmetrajului "Die Fälscher" de Stefan Ruzowitzky se petrece in timpul Primului Razboi Mondial, dar exista suficiente filme cu teme sociale, in compensatie. De pilda, drama "When a Man Falls in The Forest" a lui Ryan Eslinger, cu Sharon Stone, "Bordertown" de Gregory Nava, ambele despre impactul social al globalizarii, sau biografia lui Edith Piaf, "La vie en rose" de Olivier Dahan, cu Marion Cotillard, pelicula care deschide festivalul.

Anul trecut i s-a reprosat directorului festivalului, Dieter Kosslick, ca din peliculele germane pe care le avea la dispozitie le-a ales pe cele care au adus in cinema un minim de spectatori, anume "Requiem", "The Free Will" si "Longing", in defavoarea lui "The Life of Others", mult mai profitabil, ultrapremiat si recompensat de curind cu o nominalizare la Oscarul pentru Cel mai bun film strain.

De data aceasta, exista doar doua productii germane in competitie, si anume "Die Fälscher" si "Yella" lui Christian Petzold. Kosslick si-a consolat publicul cu faptul ca Germania este consistent reprezentata in alte sectiuni si ca isi va putea vedea starurile conationale Julia Jentsch, Moritz Bleibtreu si Martina Gedeck in productii internationale.