De la irlandezul Peter O´Toole in varsta de 74 de ani, nominalizat pentru a opta oara, pana la micuta Abigail Breslin de numai 10 ani, aproape 150 de finalisti au venit la dejunul organizat la un mare hotel din Los Angeles, la cativa pasi de sediul Academiei Americane de Film.

O reuniune "de familie", ultima inainte de "momentul adevarului", la care, printre altele, posibilii castigatori ai ravnitei statuiete sa-si exerseze discursurile de multumire - scurte si mai putin plictisitoare. "Succesul spectacolului e in mainile voastre", a lansat Laura Ziskin, producatorul transmisiei televizate a intalnirii. in 2006, audienta a scazut la 38,8 milioane de spectatori americani de la 42,1 milioane in 2005, a anuntat ea. Cerandu-le invitatilor sa fie pregatiti pentru o eventuala victorie, Ziskin l-a parafrazat pe Mark Twain: "Ai nevoie de trei saptamani pentru a elabora un discurs spontan". La randul lui, presedintele Academiei, Sid Ganis, a spus ca doreste ca toti artistii nominalizati sa fie tratati egal.

Pentru tot restul vietii

La dejun, Steven Spielberg, Clint Eastwood si O´Toole au fost asezati langa "necunoscutii" de la Hollywood, precum machiori, ingineri de sunet sau specialisti in efecte speciale nominalizati la categoriile respective. Forest Whitaker, unul din cei cinci actori de culoare nominalizati la premiile Oscar la categoriile principale de actori, a estimat ca ceremonia nu prea mai tine cont de culoarea pielii: "Cred ca s-au facut progrese", a spus Whitaker, favorit pentru cel mai bun actor in rolul dictatorului Idi Amin din "Ultimul rege al Scotiei". Numarandu-se printre invitati, britanica Helen Mirren , pretendenta la trofeul pentru cea mai buna actrita, a recunoscut ca a votat pentru ea insasi. "Se crede nu pot vota pentru mine insami. Ne gandim insa mai bine si ne spunem: ´Poate ca acest vot va face diferenta´. Este un moment teribil pe care il voi simti tot restul vietii".