Muzeul National al Literaturii Romane propune reactivarea memoriei a sapte orase

Printr-un proiect finantat de Comisia Europeana prin programul "Cultura 2000", Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR), in calitate de lider de proiect, se implica in reactivarea memoriei a sapte orase europene: Bucuresti, Atena, Budapesta, Lodz, Arles, Potenza si Zaragoza. U.R.M.E. (Urban Remembrance and Memory of Europe) este programat sa se desfasoare incepand cu decembrie 2006 si pana la sfarsitul lunii octombrie 2007.

Proiectul doreste incurajarea studiilor multidisciplinare care vor recrea atmosfera culturala a diferitelor momente importante din dezvoltarea istorica a acestor orase. Propunandu-si sa implice un numar mare de voluntari si cercetatori specializati sau interesati de antropologia urbana, U.R.M.E. va semnala acele puncte sau locatii care fac parte din patrimoniul cultural si literar al oraselor si le vor pune in legatura pentru a crea "trasee urbane culturale".

Unul dintre scopurile importante ale proiectului este sa puna bazele Retelei Europene a Centrelor pentru Studiu Urban si Creativitate. Un mare numar de studii ce vor acoperi zone diverse de cercetare, bazate pe marturii diverse, urmeaza a fi realizate pana in toamna lui 2007. Acestea cuprind fragmente din operele literare ale caror actiuni au loc in aceste orase, corespondente intre artisti, intre oameni de cultura si intre scriitori, jurnale de calatorie si memorialistica, articole din ziare de epoca, elite culturale si curente literare, strazi, cladiri si cafenele celebre, fotografii si filme etc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.