Teatrul Masca gazduieste, pentru trei saptamani, Compania franceza Le Sablier, pentru finalizarea unui proiect european, constituit dintr-un spectacol de teatru stradal, programat in zilele de 15 si 16 februarie.
Proiectul intitulat ‘Gaspards, enfants sauvages de l’Europe’ (Gaspards, copii salbatici ai Europei) a inceput in vara anului trecut cu o serie de activitati actoricesti in cartiere din orasele Frantei, Poloniei si Romaniei, fiind implicati actori din cele trei tari, care au facut o cercetare sociala iar rezultatele acesteia se vor vedea prin intermediul spectacolului stradal de la Teatrul Masca. Actorii vor prezenta prin creatia lor povestiri, intamplari, legaturi create intre membrii echipei europene si locuitorii cartierelor poloneze (Lublin), romanesti (Brasov) si franceze (St. Herblain). Potrivit Asociatiei Persona din Bucuresti, care participa la proiectul european impreuna cu Compania Le Sablier si Centrul Cultural din Lublin (Polonia) prin Programul Cultura 2000, fiecare actor implicat in proiect este ‘un Gaspard si joaca experienta lui Gaspard Hauser, copilul ‘sauvage’ din Nuremberg’. Povestea spune ca, in 1828, Gaspard Hauser, un adolescent de 16 ani, a aparut in piata publica, in atentia societatii bavareze, intrigand prin misterul originii sale si prin ciudatenia mesajului transmis, dar si prin ‘rapiditatea cu care s-a initiat in noul sau mediu si a spart codurile culturale si sociale’. Aceste practici au fost reactualizate de actori in cercetarea lor din cartierele celor trei orase enumerate. Pe scena, actorii se regasesc in situatia adolescentului salbatic, uitand ceea ce sunt, pentru a deveni altceva in expozitia/spectacol de la Teatrul Masca


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.