Salariul minim pentru mana de lucru necalificata in agricultura este de 855 de euro

Agricultura, constructiile si sectorul turistic-hotelier sunt principalele domenii in care Italia permite accesul liber al lucratorilor romani pe piata muncii, in conditiile in care a impus romanilor o perioada tranzitorie de un an. Pe langa aceste domenii, romanii mai pot obtine contracte si in sectorul mecanic, in activitatile casnice (menajere si de ingrijire a persoanelor), precum si in toate domeniile ce presupun contracte sezoniere si personal cu inalta calificare.

Pentru toate aceste activitati, romanii nu au nevoie decat de autorizatie de munca, pe care o obtin de la angajatorul italian, si de o carte de sedere in Italia. Aceasta din urma va fi solicitata de catre lucratorul roman, in baza unei declaratii scrise a angajatorului, de la chestura italiana, in termen de maximum trei luni de la data intrarii in Italia. Lucratorii care au primit autorizarea de angajare nu mai au nevoie de viza de intrare. Desi a permis accesul liber numai in sectoarele sus-mentionate, Italia le da insa voie patronilor care au nevoie de forta de munca straina sa angajeze lucratori romani. In aceste cazuri, o mai mare responsabilitate le revine angajatorilor. Acestia trebuie sa ceara de la Ghiseul Unic pentru Imigrari autorizarea de angajare in baza unui formular tip.

Ghiseul Unic pentru Imigrare din provincia in care se desfasoara activitatea lucrativa va verifica conditiile contractuale la directia de munca, dupa care va elibera autorizarea respectiva. In baza acesteia, lucratorul se va prezenta la chestura pentru a cere cartea de sedere, in maximum trei luni de la intrarea in Italia.

Salarii

Muncitorii romani calificati care lucreaza in Italia in agricultura pot obtine salarii minime de 1.019,19 euro/luna (pentru contractele pe perioada nelimitata). Pentru mana de lucru necalificata in agricultura, salariul minim brut este de 855,61 euro/luna. In constructii si in industrie, salariile se incadreaza intre 1.000 si 1.500 de euro. Asistentii medicali care obtin un loc de munca prin intermediul agentiilor de recrutare private pot primi salarii situate intre 800 si 1.300 de euro. Toti lucratorii care muncesc legal in Italia si cotizeaza in acest fel la sistemul de asigurari sociale vor primi la pensie suma echivalenta perioadei lucrate pe teritoriul italian.

Unde va adresati pentru a obtine un contract de munca

1.Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, str. Walter Maracineanu nr. 1-3, sector 1, Bucuresti, tel. 021/315.88.44, www.omfm.ro., contact@omfm.ro;

2. Inspectoratelor teritoriale de munca, pentru a consulta ofertele agentilor privati italieni;

3. Prin contact direct cu angajatorii italieni, accesand portalul international al locurilor de munca disponibile pentru straini, EURES, la pagina web http://ec.europa.eu/eures/. Aici veti intra pe linkul de cautare a unui job in Italia dand click pe optiunea IT (Italia), va veti crea un cont de utilizator si veti putea cauta un job, in functie de domeniul in care doriti sa lucrati, regiunea si tipul contractului (sezonier sau permanent). Pentru a aplica la jobul care va convine, va trebui sa completati un Curriculum Vitae si apoi sa asteptati ca angajatorul sa va contacteze.

Documente necesare

Daca vreti sa plecati in Italia prin intermediul OMFM pentru a munci intr-unul dintre domeniile mentionate mai sus, va trebui sa depuneti personal la sediul institutiei un dosar care sa cuprinda urmatoarele documente:

-copii legalizate dupa B.I. sau C.I. si pasaport, cu valabilitate de minimum sase luni;

-cazier judiciar in original, cu termen de valabilitate de sase luni, care sa ateste ca nu aveti antecedente penale;

-adeverinta medicala de la medicul de familie care sa ateste ca sunteti clinic sanatosi;

-copii legalizate dupa actele de studii si certificatele de calificare;

-carte de munca sau declaratie ca nu aveti carte de munca;

-declaratie legalizata din care sa rezulte numarul minorilor aflati in intretinere;

-declaratie legalizata ca nu beneficiati de pensie de invaliditate si sunteti apti de munca;

-doua fotografii color, tip pasaport;

-dovada emisa de Serviciul Public pentru Asistenta Speciala/primar, din care sa rezulte ca ati notificat intentia de a lucra in strainatate;

-daca optati pentru domeniul agricol, va trebui sa dovediti ca aveti experienta fie printr-un certificat de producator, fie printr-o adeverinta de la locurile anterioare de munca;

-Curriculum Vitae si fisa individuala, completate pe modelele de la sediul OMFM.

Pentru dosarele depuse, OMFM va va elibera cate un bon de inregistrare. Cu acest bon va veti prezenta ulterior la selectie. In momentul in care veti fi selectati, veti fi anuntati sa va prezentati la interviul cu reprezentantii angajatorilor italieni.

Cum va deschideti o afacere

In cazul in care vreti sa lucrati pe cont propriu, in speta, sa va deschideti o afacere in Italia, iata ce aveti de facut:

-In maximum trei luni de la intrarea in Italia, mergeti la chestura pentru a solicita cartea de sedere pentru munca autonoma.

-De la Agentia de intrari locala veti cere codul fiscal al firmei. Cererea se depune in doua exemplare, alaturi de un act de identitate.

-In maximum 30 de zile de la inceperea activitatii, trebuie sa va inscrieti la Registrul Firmelor din cadrul Camerei de Comert. Aici veti prezenta cererea de inscriere, un act de identitate si un timbru fiscal. In functie de specificul afacerii, firma va fi inscrisa in registrul corespunzator (al agentilor si reprezentantilor de comert, al comisionarilor etc).

-Pentru profesiile prestate in cadrul cabinetelor medicale ori de avocatura, trebuie sa va inscrieti in ordinul profesional aferent meseriei (al medicilor, al avocatilor etc.) si sa va fie recunoscuta diploma profesionala.

-Restaurantele, barurile, firmele de transport si cele de bijuterii necesita licente speciale, eliberate de autoritatile carora li se subordoneaza.

-Firmele de curatenie, cele de instalare sisteme si service-urile auto primesc autorizatia de functionare numai dupa ce inspectorii in domeniu au verificat indeplinirea criteriilor tehnice si profesionale.

-n functie de activitate, primaria locala va va elibera o autorizatie specifica.

Important! Pentru orice activitate autonoma, trebuie sa dovediti autoritatilor mentionate ca locuiti in Italia, prin prezentarea contractului casei sau a celui de inchiriere. In plus, veti face dovada ca detineti capital pentru inceperea afacerii si aveti un venit anual de minimum 8.400 de euro. Camera de Comert va va elibera atestatul referitor la parametrii legati de resursele necesare activitatii. Tot aici, sunteti obligat sa platiti un impozit anual, calculat in functie de cifra de afaceri.

Profesii care cer recunoasterea diplomelor

Pentru ca romanii sa poata practica o serie de meserii in Italia, e necesar ca statul italian sa le recunoasca diplomele profesionale obtinute in Romania. De exemplu, in domeniul medical, diplomele admise pentru recunoastere sunt legate de urmatoarele profesii: farmacist, medic chirurg/specialist/generalist, dentist,veterinar, asistent, infirmier, moasa, terapeut etc. Persoanele care cer recunoasterea diplomei se vor adresa Ministerului Sanatatii italian, unde vor depune o cerere tip, diplomele obtinute in Romania si o serie de documente ce atesta calificarile si experienta. Pentru recunoasterea diplomelor de agent de schimb, agronom, asistent social, avocat, biolog, chimist, geolog, inginer, psiholog, contabil, solicitantii se vor adresa Ministerului Justitiei italian. Aici vor depune o cerere tip, diploma si certificate care atesta experienta. Pentru recunoasterea diplomelor de profesor, arhitect si cercetator, cetateanul roman se va adresa Ministerului italian al Educatiei.

Atentie!

In cazul in care intampinati diferite probleme in Italia, legate de locul de munca, presupunand nerespectarea obligatiilor contractuale de catre angajator, adresati-va atasatului pentru probleme de munca din cadrul Ambasadei Romaniei in Italia (adresa: Via del Serafico nr. 69-75, 00142 Roma, tel./fax: 0039.06.51.98.70.93, e-mail: atasatmunca@roembit.org)


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.