Revolutia a fost un complot al agentiilor ruso-americane. Fostii securistii trag sforile economiei si politicii romanesti. Evreii si masonii conduc lumea, iar sportivii romani sint trisati in mod repetat de arbitrii occidentali, de teama ca "ai nostri" sa nu dea peste cap interesele economice ale echipelor vestice. Nu putini sint romanii care sustin aceste teorii. Sociologii, psihologii si analistii politici descifreaza pentru "Cotidianul" motivele si sursele acestor scenarii patimase.

Inteleptii Sionului simplifica lucrurile

31,5% dintre romani cred ca politica si finantele internationale sint controlate de evrei, in timp ce in 2003 abia 23% dintre conationali aveau aceasta convingere, arata o cercetare efectuata recent de Colegiul de Sociologie "Max Weber" din Cluj. Coordonatorul cercetarii, sociologul István Horváth, spune ca mitul are vechime si ca a fost intarit de "Protocoalele Inteleptilor Sionului", document fals scris de politia secreta tarista. In plus, "oamenilor le plac explicatiile simple, coerente, care lamuresc cit mai multe elemente.

Dinamica uimitoare a capitalismului aduce schimbari rapide la care lumea se adapteaza mai greu. Si cum explicatiile rationale, complexe si abstracte, sint mai putin ingerabile, cauzele sint simplificate prin personificarea acestui rau, prin aratarea cu degetul a unor grupuri oculte cu intentii religioase sau de alt gen", explica sociologul clujean. Cit priveste recunoasterea oficiala a Holocaustului, sociologul George Voicu crede ca "un argument ascuns al unor oficiali a fost teama fata de aceste puteri ascunse si dorinta de a intra in gratiile lor". Sociologul spune ca acest lucru se simte din artificialitatea si mecanica unor declaratii oficiale legate de recunoasterea Holocaustului.