Membrii Comisiei juridice din Camera Deputatilor au decis, ieri, sa elimine pedeapsa cu inchisoarea pentru calomnie, stabilind, in schimb, amenzi usturatoare pentru aceasta infractiune.

Deputatii au dezbatut o cerere de reexaminare a ordonantei de urgenta privind modificarea si completarea unor dispozitii din Codul Penal referitoare la infractiuni contra demnitatii si infractiuni contra autoritatii. Cererea fusese formulata la sfirsitul anului 2002 de presedintele de atunci, Ion Iliescu, care solicita revenirea asupra unor prevederi. I

liescu aprecia ca "nu se justifica" existenta unei diferente de tratament juridic intre modul de sanctionare a insultei - numai cu amenda - si cel de sanctionare a calomniei - cu inchisoare sau cu amenda. Iliescu era de parere ca diferenta de tratament intre cele doua fapte trebuie sa rezulte din cuantumul amenzii aplicate si nu din privarea de libertate. Potrivit legii, insulta se sanctioneaza cu amenda intre 1,5 milioane de lei si 100 de milioane de lei.

Deputatii au abrogat prevederea prin care insulta sau calomnia, savirsita nemijlocit ori prin mijloace de comunicare directa contra unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat se pedepsea cu inchisoare de la trei luni la trei ani sau cu amenda. Aceasta prevedere se aplica, potrivit ordonantei de urgenta, functionarului public aflat in exercitiul functiunii ori in cazul in care calomnia viza fapte indeplinite in exercitiul functiunii.

Iliescu cerea Parlamentului sa nu faca diferentieri in sanctionarea insultei si calomniei savirsite impotriva unui functionar public, deoarece o astfel de prevedere "incalca principiul constitutional al egalitatii cetatenilor in fata legii". Proiectul de adoptare a acestei ordonante de urgenta a fost votat de Senat in data de 26 septembrie 2002 si de Camera Deputatilor in data de 8 octombrie 2002.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.