La 18 ani distanta de acele evenimente, stau si ma intreb daca nu cumva ar fi fost mult mai util romanilor sa li se schimbe si toate acele nume urate de localitati sau strazi? Asta pentru ca am auzit ca in Belgia, numele unei comune numita Foametea a fost schimbat in Sf. Maria.

Cica ala care a fost cu ideea s-a gandit ca Sf. Maria i-ar putea ajuta pe localnici sa scape fara pierderi din Primul Razboi Mondial. Una peste alta, se pare ca in Bucurestiul european, din anul 1996 si pana acum, cam 40 de artere au fost rebotezate. Dar tot in perioada asta, edilii au botezat peste 200 de artere noi de circulatie, parcuri si piete. Cica motivul ar fi ca reprezentantii nostri incearca sa atribuie denumiri doar strazilor nou-infiintate. Asta este un motiv pentru bucuresteni de a fi ametiti din cauza denumirilor care s-au tot schimbat de-a lungul anilor, unele modificari fiind de-a dreptul fara nici o logica.

La noi, orice schimbare de regim atrage dupa sine o veritabila rafuiala onomastica. Dupa evenimentele din decembrie 1989, au cazut prada furiei cine vrei si cine nu vrei. Nici acum nu am inteles de pilda de ce a trebuit redenumita, in Timisoara, strada Turgheniev. Doar pentru ca scriitorul a fost rus? Dar el n-a avut nici o treaba cu oroarea comunista! Asta cu atat mai mult cu cat in oras existau pana mai ieri vreo douazeci de strazi fara nume - unele dintre ele ramase nebotezate de prin anul 1720! Potrivit istoricilor, inca din secolul al XIX-lea a existat obiceiul de a se reboteza strazile dupa preferintele si culoarea politica a momentului. Se pare ca acest aspect a fost influentat tot timpul de conjunctura politica nationala sau internationala.

Spre exemplu, Piata Charles De Gaulle s-a numit Aviatorilor, apoi Hitler, dupa care Stalin. O istorie plina de probleme si nemultumiri are si strada Orlando, din zona Calea Victoriei. Dupa moartea actritei Gina Patrichi, oamenii de cultura au propus ca o strada sa-i poarte numele. Asa ca au pus ochii pe strada Orlando, care din anul 2004 a devenit Gina Patrichi, insa numai pentru o vreme. Asta pentru ca oficialii Ambasadei Italiei au considerat ca, desi fosta noastra cantareata a facut multe pentru poporul nostru, si mai ales pentru breasla, mai multa rezonanta are totusi numele fostului prim-ministru al Italiei, Orlando Vittorio Emanuelle, si strada a revenit la vechiul nume.

Schimbare de amorul artei

Conform datelor puse la dispozitie de Departamentul Relatii Mass-Media din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, potrivit legislatiei, oricine poate propune schimbarea sau atribuirea unei denumiri de strazi. Toate acestea se fac doar dupa finalizarea unui referendum pe strada cu pricina. Municipalitatea primeste cererile, care ajung apoi la Serviciul Nomenclatura Urbana, unde este intocmit raportul de specialitate. Apoi, dosarul pleaca la Secretariatul General al Consiliului Bucuresti, unde ia forma unui proiect de hotarare de consiliu, dupa care ajunge la Comisia de atribuire de denumiri din cadrul Prefecturii. Asa s-a ajuns in situatia in care multi bucuresteni locuiesc pe o anumita strada in actele personale, insa harta nu consfinteste permutarea.

Bucurestenii spun ca este neplacut sa fii pus in fata unei schimbari pe care nu ti-o doresti. Ma intreb cum se poate clarifica problema riveranilor de pe bulevardul 1 Mai, fost Ion Mihalache, fost Compozitorilor. Pe cati i-am intrebat ieri, nici nu stiau cum se numeste, de fapt. Iar oamenii din zona par satui sa-si tot schimbe actele. Si strada Smaranda Braescu s-a numit o vreme Zagazului, pentru ca acum sa fie iar Smaranda Braescu. Oare pentru cata vreme? O alta mare problema este inregistrata pe strazile ori aleile nou infiintate. Cu toate ca exista de ceva vreme, aleile Ninsorii, Taifunului si Tornadei sunt de negasit in ghidul strazilor pe 2006. In acest context, se pare ca, de acum inainte, strazile din Capitala nu-si vor mai putea schimba denumirile peste noapte. Municipalitatea se gandeste sa limiteze schimbarile pentru ca oamenii au nevoie de timp sa se obisnuiasca.

Balmajeala organizata

Mai stiti Parcul Ioanid? Care Parc Ioanid? Acesta nu mai exista pe harta Bucurestiului. In locul lui, a aparut Parcul Ion Voicu. Parcul Ioanid a fost un omagiu adresat celui care cedase Primariei Bucuresti teren pentru viitoarele bijuterii arhitectonice, din portiunea strazilor Dumbrava Rosie, Polona, Aurel Vlaicu si Bulevardul Dacia. Unde o fi stat logica in aceasta decizie, nu prea stim, pentru ca nici o autoritate publica nu ne-a putut lamuri. Dar il mai stiti pe ziaristul francez care a murit in acel 1989? Pentru Jean Luis Calderon, in 2001 viceprimarul de atunci al Capitalei a propus sa i se dea numele unei strazi, exact acolo unde apucase sa traiasca ceva vreme, la numarul 11 .

Numai ca strada este plina de contradictii si asta deoarece pe alocuri se numeste Calderon si prin alte locuri prof. dr. Dimitrie Gerota - chirurg si filantrop . Anatolie Anton de la Primaria sectorului 2 spune ca nu prea stie de unde vine balmajeala asta insa, zice el, clar nu este vina Primariei sector 2. Mai in jos pe strada Tudor Arghezi, paralela cu Jean Luis Calderon sau Dimitrie Gerota, cum s-o chema, vedem ca strada se cheama si Theo Peter. Dar autoritatile ridica din umar si spun ca "nu au mancat usturoi si nici gura nu le miroase".

Cum este la altii

Citeam undeva ca in Arkansas puteti conduce pe "Creasta constipatiei", dupa care puteti sa o luati in jos pe drumul "Departe de toaleta". Tot ei mai au si placerea macabra sa conduca pe strazi ca "Umbrele Mortii", "Plina de Sange" sau "O, Doamne!". Apoi in Marea Britanie, localitatea Yeadon, din apropiere de Leeds, are o strada ce se numeste simplu Fotbal. Dar in York cea mai scurta strada are cel mai lung nume- Whipmawhopmagate. Si in Irlanda, multe din numele interesante de strazi din Dublin, ca de exemplu Dunghill Lane, Bog Street, Murdering Lane, Bumbaliff´s Lane si Maccgillamocholmog au fost schimbate cu alte nume mai normale. Vecinii nostri din Moscova sunt fani John Lennon. Altfel nu-mi explic cum o strada din Chelyabinsk, un oras din Muntii Urali, ii poarta numele, inainte numindu-se Uniunea Sovietica.

Pe de alta parte, stiu ca Egiptul a inceput sa aiba relatii diplomatice cu Iranul doar dupa anul 2004, cand numele strazii Khaled Eslamboli a fost schimbat in Intifada. Se stie din istoria recenta ca Eslamboli l-a asasinat pe Sadat, presedinte al Egiptului. Nici consulul Marii Britanii in Iran nu a fost foarte fericit cand Strada Churchill, unde era amplasata ambasada tarii sale, a fost redenumita in Strada Bobby Sand. Strazile din Saigon - Vietnam au, de cele mai multe ori, numele produselor care se gasesc de cumparat in zona: Hang Mam (Strada Sos de Peste), Duong Dhan (Strada Prostituatelor) sau Hang Ruoi (Strada Viermilor). Un vechi cartier Saigon poarta numele de 36 de strazi, dar nimeni nu stie de ce, pentru ca in realitate sunt de doua ori mai multe.