Donarea de ovule este legala si poate fi facuta, de pilda, in conditii bune si sub supravegherea specialistilor, la Clinica Giulesti din Capitala ori la o alta cunoscuta clinica din Timisoara. Din pacate, Maria a ales sa mearga la centrul medical Global Art, care - cel putin din primele verificari ale autoritatilor - nici macar nu avea autorizatie pentru fecundarea in vitro. Global Art e suspectata ca primea sperma congelata de la clienti din strainatate, fertiliza ovulele unor donatoare romance care primeau bani si trimitea ovulele fecundate inapoi clientilor. Teribila poveste a Mariei nu mai este de mult o povara personala a tinerei bucurestence. Cazul ei a ajuns la urechile unor oameni importanti din institutii europene.

Asa se face ca un parlamentar german a cerut o dezbatere in Parlamentul European pe aceasta tema. Aceasta discutie ar urma sa aiba loc peste aproximativ o saptamana. Tot atunci, la televiziunea publica germana ARD este programat sa apara un documentar despre scandalul iscat in jurul clinicii Global Art, centrul medical unde Maria a donat ovule dupa ce a fost supusa unui tratament de hiperstimulare ovariana. "Filmul, in care exista si un interviu cu tanara romanca, va fi difuzat in preajma intrunirii de la Parlamentul European in care se va discuta chiar problema comertului cu ovocite", ne-a spus Herbert Gruenwald, producatorul acestui film. La Bucuresti, verificarile facute pe de o parte de Politie, pe de alta parte de Colegiul Medicilor, par sa bata pasul pe loc.

Anchetatorii nu au finalizat audierile si nici nu o pot face, pentru ca nu au primit inca raspunsuri la mai multe adrese trimise unor institutii. Tot in expectativa este si investigatia de la Colegiul Medicilor. Dupa ce o doctorita si un medic anestezist au fost audiati, cei de aici asteapta sa se intruneasca membrii Comisiei de Disciplina pentru luarea unei decizii. E drept ca lucrurile incep sa se urneasca la nivel legislativ, caci o lege privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata a trecut de Parlament si asteapta promulgarea presedintelui. Va intra in vigoare o data cu publicarea ei in Monitorul Oficial.

Lege noua pentru fertilizarea in vitro

De curand, in Romania exista o lege care "vorbeste", printre altele, si despre donarea de ovule ori despre comertul cu ovule. O alta forma a legii ajunsese inca de anul trecut la Presedintie, dar s-a intors de la Cotroceni fara sa fie aprobata. Ion Iliescu a semnat atunci o cerere de reexaminare a dispozitiilor cu pricina. Abia zilele trecute Legea privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asitata medical a trecut de amblele camere ale Parlamentului intr-o forma revizuita.

Situatii de genul celei petrecute la Global Art sunt cuprinse in continutul acestei legi, din care aflam ca "manipularile genetice pe embrioni si comertul cu embrioni constituie infractiuni si se pedepsesc cu amenda penala cuprinsa intre 100.000.000 si 300.000.000 de lei". in cazul in care negotul cu embrioni este facut de personal medical, amenda penala e mai mare, intre 200.000.000 si 400.000.000 de lei.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.