Ieri, la Palatul Parlamentului, romii au purces, intr-o secretomanie absoluta, la organizarea unei „camere a reprezentantilor"

Ii vezi de indata ce intri pe usa: grupuri, grupuri, cu figuri serioase si vadit preocupate, acoperite de palarii cu boruri largi. Mai toti, in costume negre si paltoane de culoare inchisa, musai cu agende ori serviete in mana, semn ca e prilej de luat notite si dezbatut probleme importante.

Daca n-ai sti in ce an traiesti, ai zice ca te-ai nimerit intr-un film cu Al Capone. Dar nu, esti in 2007 si incerci sa smulgi o vorba de la liderii romilor care s-au adunat, ieri, la Palatul Parlamentului, sa dezbata statutul unui organ consultativ, Camera Reprezentantilor Romilor din Romania, care sa le rezolve problemele si care sa verifice cum se cheltuiesc banii care vin de la Uniunea Europeana.

Intalnire cu usile inchise. Oricat ai da din coate, nu razbati. "E o sedinta tehnica, intre reprezentantii romilor, presa nu are acces", iti comunica sec unul dintre organizatori. "Pai, am vorbit cu domnul Cioaba si...", "Chiar daca ati vorbit cu domnul Cioaba, va spun eu ca nu intrati. Domnul Cioaba nu are cum sa va bage la sedinta". Punct.

Intre timp, participantii se strang si se asaza pe caprarii: trei aici, patru mai incolo, fiecare dupa organizatia pe care o reprezinta. Vine si-un grup mai mare, de vreo 20 de insi, imbracat "casual": geci de piele, blugi, fuste si marame, caci sunt si femei in trupa. Sunt cu liderul lor, caruia-i zice Ghita Vasile. Si-si face aparitia si Florin Cioaba, autoproclamatul rege al romilor din Romania, care ne spune ce-i cu intalnirea si de ce n-avem voie la discutii. "Noi voiam sa alcatuim un organism care sa se cheme Consiliul National al Romilor, dar ne-a furat denumirea Vasile Burtea de la Alianta pentru Unitatea Romilor. De-aia nu mai are nimeni voie inautru". "Au venit si reprezentantii lui Burtea la sedinta?", incercam o intrebare, ca doar e vorba despre o intalnire in care romii incearca sa lase deoparte orgoliile si sa se puna de acord. "Nu, ei nu sunt aicea. N-are rost sa ne certam cu ei".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.