Raportul pe 2004 al Departamentului de Stat al SUA releva ca in Romania drepturile omului au fost in general respectate, desi au existat cazuri de agresiuni din partea unor politisti, in schimb violenta domestica este o mare problema, care afecteaza un numar prea mare de femei. Nu lipsesc, fireste, observatiile despre coruptie si mita.

Raportul face referire la gratierea pe care fostul presedinte Ion Iliescu i-a acordat-o lui Miron Cozma, dar si la faptul ca seful statului a revenit asupra deciziei, in urma unei "ample opozitii publice". Autorii remarca faptul ca, in trecut, Politia a utilizat forta excesiva care a dus la moartea unor cetateni. Totusi, in 2002, autoritatile judiciare au decis ca nu politistii sunt responsabili de moartea detinutului Mihai Iorga, desi autopsia indica faptul ca el a fost ucis in bataie, remarca autorii raportului.

Mai sunt enumerate cazul mortii detinutului Nelu Balasoiu in penitenciarul Jilava, ranirea prin impuscare a unui sofer care nu a oprit la semnalul politistilor, dupa o abatere rutiera minora.

Este evocat si cazul secretarului de stat Serban Pretor, agresat de doi subofiteri din cadrul SPP, in urma unui aparent incident rutier. "Politia a ezitat iar sa inceapa o investigatie", remarca autorii raportului, adaugand ca seful Politiei din Medgidia a fost schimbat din functie, dupa ce a facut publica identitatea agresorilor. Raportul Departamentului de Stat al SUA arata ca "mica coruptie, omniprezenta mita" a fost principala cauza care a dus la lipsa de respect fata de politie, ceea ce a influentat lipsa autoritatii acestei institutii.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.