Chiar daca Romania este declarata, de la 1 ianuarie 2007, membra cu drepturi depline a UE, majoritatea statelor au decis sa ne restrictioneze accesul pe piata muncii. In aceste conditii, doar persoanele care detin permis de munca au sansa sa obtina un job europen.

Daca va tenteaza ideea de a lucra in strainatate, trebuie sa stiti ca formalitatile pe care trebuie sa le indepliniti sunt destul de anevoioase. In primul rand, in tarile UE care nu au dechis, deocamdata, piata fortei de munca pentru romani este nevoie, in continuare, de permis de munca. Permisul de munca e documentul eliberat de autoritatile din tara in care doriti sa lucrati. In baza permisului, sederea poate fi mai lunga de trei luni.

Romanii trebuie sa stea la cozile din fata OMFM pentru a obtine un loc de munca

Acesta nu se poate elibera decat in momentul in care ati obtinut un contract de munca de la un angajator din strainatate. Pentru asta, trebuie sa va adresati Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM). Oficiul este autoritatea din Romania care are drept atributii medierea intre romanii interesati sa munceasca peste hotare si patronii straini care doresc sa angajeze forta de munca autohtona. Aici, in baza unui dosar, care trebuie sa cuprinda CV, buletin de analize medicale, copii dupa diploma de studii, dupa certificatele de nastere si casatorie, precum si dupa cartea de identitate, veti putea participa la selectia facuta de reprezentantii OMFM impreuna cu angajatorii straini.

Daca veti trece de proba interviului, inseamna ca "biletul" spre Europa va este asigurat. Oficiul nu va percepe taxe pentru intermediere. Urmatorul pas, dupa ce ati fost selectati, este obtinerea permisului de munca de la agentia de munca de pe teritoriul tarii unde ati optat sa munciti. Aceasta obligatie revine viitorului dv. patron. Pentru eliberarea permisului aveti nevoie de urmatoarele documente:

- solicitare pentru eliberarea unui permis de munca, formular care trebuie completat de catre dumneavoastra;

- oferta de angajare a patronului;

- chestionarul cu privire la conditiile de angajare.

Pentru statele care nu au impus restrictii de munca pentru romani nu e nevoie de eliberarea actului, dreptul de a lucra in tara respectiva obtinandu-se automat fara a indeplini nici o alta formalitate.

11 state ne primesc fara permise

"La ora actuala doar Cehia, Finlanda, Suedia, Cipru, Slovenia, Letonia, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Lituania si Estonia si-au deschis piata fortei de munca pentru romani. Ceea ce inseamna ca nu ne vor solicita permise de munca. Ne-au impus, in schimb, masuri tranzitorii: Germania, Italia, Franta, Belgia, Austria, Irlanda, Grecia, Marea Britanie, Spania, Danemarca, Olanda, Ungaria, Portugalia, Luxemburg si Malta. In aceste state, romanii pot munci doar pe baza permisului de munca". Daniela Nicoleta Andreescu, secretar de stat la Departamentul pentru Munca in Strainatate.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.