Fostii proprietari ai caselor nationalizate pot primi ca despagubire actiuni la 8 societati comerciale din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului. Statul ofera actiuni la mai multe mine, dar si la societatea care opereaza reactorul centralei nucleare de la Cernavoda.

Potrivit ministrului de resort, Codrut Seres, proprietarii ale caror imobile au fost confiscate in perioada comunista pot solicita despagubirea prin pachete de actiuni la Transelectrica, Transgaz, MIN Bucovina Vatra Dornei, Miniera Banat Anina, Baita Stei, Cupru Min Abrud, Romgaz si Nuclearelectrica. Ministerul Economiei aloca 5% din actiunile companiilor Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz si Transelectrica si 20% din titlurile societatilor MIN Bucovina Vatra Dornei, Miniera Banat Anina, Baita Stei si Cupru Min Abrud.

Pe de alta parte insa, ministrul Economiei si Comertului atrage atentia asupra existentei mai multor probleme tehnice legate de reevaluarea capitalului social al acestor companii si de modul in care vor fi acordate in fapt despagubirile. El spune ca ar fi mai bine daca statul ar acorda fostilor proprietari actiuni la societati cotate pe bursa pentru ca astfel cel care primeste despagubirea cunoaste valoarea reala a actiunilor primite, valoarea fiind dictata de piata. Despagubirile catre fostii proprietari de imobile preluate in mod abuziv de regimul comunist se fac in baza Legii nr. 10/2001.

Actul normativ prevede restituirea in natura a bunurilor revendicate, iar, in cazul in care aceasta modalitate nu poate fi aplicata, sa fie acordate compensatii in bunuri si servicii, actiuni la societati tranzactionate pe piata de capital, titluri de valoare nominala folosite exclusiv in procesul de privatizare sau despagubiri banesti.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.