Incepand de astazi, iarna isi intra in drepturi. Dupa ce sambata, multe dintre judetele din nordul, vestul si centrul tarii au fost atentionate cu avertizare cod galben, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a revenit ieri si a emis o noua avertizare meteorologica, de aceasta data cu cod portocaliu, pentru 13 judete din centrul si nordul tarii.

Potrivit ANM, in noaptea de luni spre marti va ninge viscolit si abundent in Maramures, Crisana, Banat, Transilvania, Nordul Moldovei si in zonele montane. Cantitatile de apa vor depasi pe alocuri chiar si 30 de litri pe metrul patrat, in timp ce la munte, acestea s-ar putea ridica chiar si la 50 de litri pe metrul patrat. Avertizarea cu cod portocaliu vizeaza fenomene meteo periculoase, de intensitate mare.

In unele zone, temperaturile vor scadea in timpul noptii chiar si pana la minus 15 grade Celsius. De asemenea, astazi, pana la ora 20.00, potrivit ANM, va ninge viscolit in judetele Satu Mare, Maramures, Salaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Caras Severin, Bistrita Nasaud, Brasov, Covasna, Harghita, Suceava si Neamt. De asemenea, fenomene meteorologice cod galben, adica fenomene meteo de o intensitate mai mica, dar care pot deveni periculoase, vor avea loc in judetele Bihor, Arad, Timisoara, Gorj, Sibiu, Mures, Bacau, Iasi si Botosani.

In noaptea de luni spre marti, in judetele Satu Mare, Maramures, Salaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Caras Severin, Bistrita Nasaud, Brasov, Covasna, Harghita, Suceava si Neamt, valorile termice vor scadea sub minus 10-15 grade Celsius. Pentru aceste zone, Administratia Nationala de Meteorologie a lansat cod portocaliu. Adica, sunt asteptate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare - ploi abundente sau ninsoare, viscol si ger puternic. Practic, pentru romanii din centrul, nordul si vestul tarii incepe iarna cu adevarat.

In cadrul avertizarii, meteorologii au anunat ca astazi, pana la ora 20.00 va ninge viscolit iar mercurul din termometre nu va urca peste minus 3 - minus 5 grade in Campia Transilvaniei si minus 6 - minus 7 in depresiunile intramontane. In afara celor 13 judete cu cod portocaliu a fost lansat cod galben pentru judetele Bihor, Arad, Timisoara, Gorj, Sibiu, Mures, Bacau, Iasi si Botosani. Potrivit ANM, avertizarea meteorologica cu cod galben indica faptul ca fenomenele prognozate sunt obisnuite pentru zona respectiva, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati, existand riscuri de crestere a debitelor si nivelurilor raurilor.

Inainte de a pleca la drum sunati la 9360 !

Din cauza vremii care se inrautaeste, Politia Rutiera a cerut ieri soferilor sa nu plece la drum, mai ales in judetele in care a fost anuntata alerta de cod portocaliu, fara sa aiba lanturi antiderapante. De asemenea, Politia Rutiera cere soferilor sa mearga cu viteza redusa in aceste zone din cauza pericolului formarii poleiului. "Le recomandam in primul rand tuturor participantilor la trafic ca inainte de a pleca la drum sa se informeze temeinic despre conditiile meteo si despre starea drumurilor, apeland numarul de telefon 9360 al Comandamentului Central de Iarna. De asemenea, le recomandam sa adapteze permanent viteza la conditiile de drum si de trafic, sa circule cu viteza redusa, atat in localitati, cat si in afara lor.

Totodata, operatorii de transport ce detin autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone au obligatia de a monta pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate. In situatia in care se semnaleaza carosabil alunecos sau acoperit de zapada, recomandam soferilor sa foloseasca frana de motor, sa pastreze in mers o distanta suficienta fata de autovehiculul din fata. Recomandam evitarea suprapresiunii care scade aderenta anvelopelor la carosabilul drumurilor, sa se foloseasca luminile de intalnire in afara localitatilor si pe timpul zilei, iar in conditii de ceata, sa foloseasca luminile speciale care echipeaza autovehiculul", a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Rutiere, Liviu Malureanu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.