O sticla de suc la doi litri poate deveni oricand un recipient pentru apa sfintita

Uniunea Europeana face tot posibilul pentru ca niciun fel de deseu sa nu ramana nesortat si, ulterior, reciclat. Preocuparea aceasta nu s-a prea facut simtita la noi si totusi, ambalajele goale sunt in mod curent pastrate pentru a fi refolosite. Un alt fel de a intelege reciclarea.

Reciclarea este una din temele fierbinti pentru Uniunea Europeana, in ultimii ani. De ceva timp, legislatia europeana (prin legea WEEE) prevede ca, pe langa obisnuitele materiale plastice, textile sau din sticla, sa fie reciclate si aparatele electronice, bateriile, etc. Din 2005, s-a prevazut ca cei care detin deseuri electronice (baterii, telefoane mobile, etc.) sa se poata dispensa de ele fara a trebui sa plateasca vreo taxa. Pentru ca acest proces sa mearga ca pe roate, au fost stabilite metode clare prin care respectivele deseuri sa poata fi colectate, in locuri special amenajate, sau, iar consumatorii sa se dispenseze de ele cat mai usor.

Dezideratul era ca, la sfarsitul anului 2006, sa se ajunga la o cifra record de 4 kg de deseuri electronice colectate pe an, pe cap de locuitor. Pentru 2008 pretentiile se vor mari, probabil. Cat despre despre celelalte resturi, recipiente din plastic, doze de bere, pungi si, in general, orice fel de ambalaj, deja exista sisteme foarte bine puse la punct, de care nici PET-urile nu pot scapa.

Containere diferite pentru sticle de diverse culori, un lucru obisnuit in Occident

Containere uriase sunt instalate in Germania, pe strada, fiind inscriptionate cu culoarea sticlelor care pot fi aruncate in ele: albe, verzi sau colorate. Pe de alta parte, gunoiul menajer este cu grija sortat, astfel ca o scrisoare de la banca nu se va intalni niciodata cu o sticla de bere sau cu o punga de supermarket. Apropos de supermarket, pungile se platesc (sistem care isi face aparitia si la noi), asa ca multi nu ezita sa vina cu o punga mai veche sau sa ia de prin magazin cutii de carton goale in care isi pot transporta cumparaturile.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.