Legea pensiilor private obligatorii, publicata in Monitorul Oficial de ieri, stabileste ca romanii pina in 35 de ani vor incepe sa cotizeze din 2008.

Primele contributii la fondurile de pensii private obligatorii vor incepe sa fie colectate din ianuarie 2008, acestea fiind obligatorii pentru cei cu virsta de pina in 35 de ani, iar primele pensii private vor putea fi platite abia "peste 7,5, pina la 15 ani", potrivit lui Mircea Oancea, presedintele Consiliului Comisiei de Supraveghere.

Insa reprezentantii societatii civile si de sindicat au relansat avertismentele legate de o serie de prevederi ale legii care "contravin intereselor cetatenilor" si s-au declarat nemultumiti ca autoritatile nu au inclus in lege amendamentele lor.

"Daca legea ramine in forma actuala, femeile vor ingrosa rindurile saracilor, pentru ca sint defavorizate prin virsta de pensionare diferita de cea a barbatilor si prin perioadele necontributive cind ingrijesc copiii", a declarat Petre Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa. Acesta a mai amintit de comisioanele de administrare care "sint lasate la nivel de reglementare din partea Comisiei de Supraveghere, ai carei membri nu sint alesi de cetateni", dar si de faptul ca anumite instrumente de calcul al pensiei vor intra in vigoare mai tirziu decit legea pensiilor private, ceea ce nu va putea permite romanilor sa stie cit vor primi la final.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.