Festivalul "George Enescu" primeste jumatate de milion de euro.

Printre cele mai importante evenimente pregatite pentru 2007 de Ministerul Culturii, Festivalul International "George Enescu" si Programul "Sibiu - Capitala Culturala Europeana" vor primi cate 20 de milioane de lei fiecare (570.000 de euro). Pentru cinematografie, ministrul Adrian Iorgulescu a anuntat inca doua sesiuni de finantare de scenarii, in aprilie si in noiembrie.

Investitiile cele mai mari vor merge insa spre infrastructura culturala. Dupa ce, in 2006, ministerul a obtinut un imprumut de 250 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltate a Consiliului Europei, pentru reabilitarea teatrelor, a muzeelor, a filarmonicilor, acum se asteapta 400 de milioane de euro din fonduri europene pentru asezamintele culturale din mediul rural.

Cum bugetul ministerului atinge anul acesta 0,7% din PIB, cultura va primi, in 2007, banii de care are nevoie, in opinia lui Iorgulescu. "Am atras bani in sistem, acum putem vorbi despre cat de bine ii gestionam sau nu", comenteaza ministrul. Ca o prioritate, Iorgulescu isi propune sa remedieze marele minus al anului 2006: promovarea culturii autohtone contemporane, cu 3 pana la 5 milioane de euro.

Participa orchestre celebre

Marile evenimente culturale ale anului, finantate de minister, sunt asteptate de public deja din 2006: Festivalul "George Enescu", care va avea loc intre 1 si 23 septembrie, si "Sibiu - Capitala Culturala Europeana". Ministrul Iorgulescu trece in bilant la capitolul reusite pregatirile pentru ambele manifestari.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.