Ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat ieri, la deschiderea expozitiei cu cele patru bratari dacice din aur recuperate de statul roman, ca in cazul in care Madalin Voicu nu poate dovedi proprietatea asupra viorii Stradivarius achizitionata de statul roman pentru Ion Voicu, ministerul o va prelua si o va da spre folosinta unui tanar violonist.

Vioara Stradivarius Elder a fost realizata in 1702 si cumparata de statul roman in 1956, la pretul de 1.200.000 lei, pentru a fi folosita de Ion Voicu, tatal lui Madalin Voicu. "Am decis ca o echipa de la Ministerul Culturii si Cultelor sa se ocupe de aceasta chestiune. Vioara a fost achizitionata de statul roman, ea trebuie sa apartina statului roman. Nu stiu sa existe vreun document care sa ateste ca domnul Voicu este proprietarul viorii. Madalin Voicu sustine ca tatal sau a platit-o din drepturile sale de autor, ramane sa dovedeasca acest lucru".

"Daca nu va dovedi acest lucru, va fi obligat potrivit legilor acestei tari sa transmita obiectul la Ministerul Culturii si Cultelor, care nu-l va stoca, ci-l va pune la dispozitia unui violonist, pentru ca o vioara trebuie cantata, trebuie folosita, nu trebuie sa stea intr-un seif. Important este ca un tanar violonist roman sa cante pe acest instrument, este unul exceptional, din primele 20 despre care se stie ca exista, de Stradivarius", a precizat Iorgulescu.