O femeie exploreaza pe larg fantasmele sexuale ale barbatilor intr-o carte tradusa recent la Editura Trei. Nancy Friday patrunde adinc in imaginarul masculin si ne comunica ce a descoperit.

"Am nouasprezece ani si sint student. Fantezia mea preferata se invirte in jurul unei fete care locuieste in blocul meu. Desi n-am fost prezentati unul altuia niciodata, am aflat ca i s-au cam aprins calciiele dupa mine pentru ca seman cu Elton John. Imi inchipui cum, intr-o seara, trec pe linga usa ei si dinauntru razbate muzica lui Elton John, cu volumul la maxim. Deschid usa pe furis si o zaresc intinsa pe pat. (...) Ma trage deasupra ei. Incep s-o sarut. Ea geme fericita si isi desface picioarele. Apoi ne-o tragem in draci si avem un orgasm cutremurator. Cind isi da drumul, striga 'Elton!!!>> din toti plaminii si ma tine strins."

Confesiunea, semnata "Clifton", ii apartine unuia dintre cei peste 3.000 de respondenti care au dat curs invitatiei lansate de Nancy Friday: domnilor, povestiti-mi fanteziile voastre erotice. Semnatarul scrisorii se numara printre cei care nu intra in foarte multe detalii si se mentine in limitele unui limbaj "decent". Insa majoritatea confesiunilor reunite in cartea lui Friday sint mult mai grafice si fara perdea.

3.000 de scrisori confesive

Dintre cele peste 3.000 de scrisori primite (se presupune) de la barbati de pe tot teritoriul american, carora le-a garantat, fireste, anonimatul, autoarea a selectat in jur de 200, pe care le-a considerat cele mai expresive si, in acelasi timp, cele mai relevante pentru diversele tipuri de fantezii pe care volumul incearca sa le documenteze. Dificil, fireste, sa se puna ordine intr-un domeniu care pare sa scape, prin definitie, oricarui control rational. Cu toate acestea, Friday porneste, la inceputul cartii, intr-o calatorie temerara care reprezinta o tentativa, daca nu de a sistematiza, macar de a oferi o panorama cit mai elocventa a acestei lumi populate de imaginile deloc pure care excita simturile barbatilor in momentele lor cele mai intime. Cartografiind aproape in intregime teritoriul tematic al fanteziei masculine, in capitole precum "Masturbarea", "Punerea in practica a fanteziilor", "Sexul oral", "Sexul anal", "Menage a trois", "Homosexualii" si "Sadomasochismul", autoarea livreaza o analiza care se intinde pe parcursul a peste 550 de pagini.

Friday, jurnalista a imaginatiei

De ce scrie despre o asemenea tema o femeie? Dincolo de raspunsul simplu ca o privire din exterior este, de regula, o garantie a unui spor de obiectivitate, Nancy Friday nu este oricine. Editia originala a cartii a aparut sub titlul "Men in Love. Men’s Sexual Fantasies" in 1980, la sapte ani dupa ce jurnalista stabilita la New York facuse senzatie cu prima ei carte, "My Secret Garden: Women’s Sexual Fantasies", un volum bazat in principal tot pe interviuri si investigatii, care avea sa devina imediat un best-seller. Pentru a-si stringe materialul, Friday nu procedeaza bazindu-se pe o analiza statistica riguroasa, astfel incit rezultatele la care ajunge nu pot fi considerate stricto sensu reprezentative nici macar pentru populatia masculina din Statele Unite. Insa, dintr-un alt punct de vedere, marturisirile prezentate in carte au ceva exemplar si elocvent, asa cum reactiile unor oameni intervievati pe strada sint, daca nu susceptibile de a fi imediat generalizate, macar relevante si tipice. Nancy Friday ramine in primul rind jurnalista.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.