O cercetare web, fara baze stiintifice, publicata de portalul NewScientist arata ca Internetul si calculatorul se fac vinovate de tehnomaladii si dependente aproape la fel de grave precum cele consemnate in manualele de medicina.

Fotospionajul naste vise

Egosurfingul este obiceiul internautilor de a cauta extrem de des referinte despre ei pe Google, introducind numele si prenumele in bara de cautare. "Precum cei mai multi jurnalisti, nu pot sa neg ca una dintre bucuriile mele private este sa-mi regasesc numele in ziar. Internetul mi-a hranit aceasta vanitate si a transformat-o in obsesie. Stii ca ai o problema cind te vezi concurind la trafic cu un jucator de baschet retras din 1970", se confeseaza Richad, care se autointituleaza egosurfer.

Fotospionajul este o alta tehnomaladie identificata de cercetarea web. Actiunea se refera la navigatorii care scotocesc mediul online dupa poze ale unor oameni pe care nu i-au cunoscut niciodata. "Ei fac asta pentru satisfactii emotionale. Privind fotografii de la nunta unor cupluri straine viseaza la propria nunta", sustin profesorii Haliyana Khalid si Alan Dix de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie.