Editiile de colectie sunt cumparate in special de catre companii pentru a le oferi cadou clientilor importanti

Daca cea mai scumpa carte din lume este "Codex Leicester", care valoreaza nu mai putin de 24 milioane de euro, in Romania, cel mai mult costa biografia celebrului boxer Muhamad Ali "GOAT - A tribute to Muhamad Ali", care ajunge la 10.000 de euro. Insa cumparatorii se pot bucura ca au un exemplar semnat de fostul pugilist american.

De ce sunt unele carti mai costisitoare decat altele?
Majoritatea cartilor scumpe sunt albume de arta, arhitectura, fotografie, design sau moda. "O carte de beletristica ce a costat mult a fost editia bibliofila a Operelor lui Mihai Eminescu publicata de editura Aramis. Preturile variau intre 1.100 si 2.000 de lei, in functie de numarul exemplarului", spune Adriana Juncu, director general adjunct al "Libraria Noi".
Pentru varianta fara autograf a biografiei lui Muhamad Ali, doritorii platesc numai 3.000 de euro.

"Operele" fotografului Helmut Newton costa 20.000 de lei, iar cele 14 volume ale dictionarului Benezit ajung la 6.900 de lei. Un exemplar numerotat si semnat de unul dintre membrii grupului Rolling Stones, cartea lui Mitchell Beazley, "The Rolling Stones", poate fi achizitionat cu 1.690 de lei. Mai putin costisitoare este "Biblia", in limba franceza, care costa doar 1.649 de lei.

Sumele foarte mari vehiculate pentru anumite carti se datoreaza faptului ca acestea sunt opere de exceptie, fie prin continutul lor, fie prin faptul ca au fost editate intr-o serie limitata, deci sunt obiecte de colectie.

Institutiile publice cumpara carti scumpe

Cei care sunt dispusi sa scoata din buzunar sume atat de mari sunt in general colectionarii, cei pentru care "cartea a incetat sa mai fie doar un suport de transmitere a informatiei". Companiile nu sunt nici ele straine de expresia "carte scumpa". si asta pentru ca firmele cumpara de multe ori exemplare de exceptie pentru a le oferi cadou clientilor foarte importanti.
"Institutiile publice, precum muzeele, bibliotecile, se numara si ele printre cei care achizitioneaza astfel de carti pentru fondul propriu. O alta categorie este formata din specialisti.

De exemplu, un designer sau un arhitect isi va cumpara sigur Phaidon Atlas of Design sau Phaidon Atlas of Conteporary Architecture, deoarece sunt carti fundamentale in domeniu", explica Adriana Juncu. impatimitii de arta, in schimb, ar da orice sa aiba in biblioteca lor formatul XL al Operelor lui Leonardo da Vinci, de exemplu.

Cartile de moda sunt mai putin costisitoare. Un exemplar in limba engleza al cartii "20 Years of Dolce and Gabbana" costa doar 399 de lei, iar "Gucci by Gucci", 569 de lei.
Cine crede ca sunt putini romani care se inghesuie sa cumpere carti atat de scumpe se insala. Directorul general adjunct al Librariei Noi spune ca cerere exista, si aceasta creste mai ales in perioada Sarbatorilor de Craciun.

Cu cat tirajul este mai mic, cu atat cartea costa mai mult

Daca la Libraria Noi, cea mai scumpa carte ajunge la 10.000 de euro, la Diverta aceasta este reprezentata de o editie de lux "Poezii" ale lui Mihai Eminescu, al carei pret se ridica la valoarea de 2.000 de lei. "Cele mai scumpe sunt editiile de lux din beletristica, atlase si albumele de arta si arhitectura, dar si tratatele de drept", spune managerul general al "Diverta", Dan Rosu.

La editura Polirom, preturile cartilor traduse sau ale autorilor autohtoni nu ajung la sume exorbitante. Printre cele mai scumpe se numara "Tratat de epidemiologie a bolilor transmisibile", de Aurel Ivan, care ajunge la 109 lei, "Dictionar de istoria si filosofia stiintelor ", de Dominique Lecourt, 89,50 lei, dar si o carte de literatura, "Musashi", de Eiji Yoshikawa, in valoare de 64,50 lei.

Dar ce determina pretul final al unei carti? Desi calitatea informatiei are o pondere destul de mare, mult mai importanta este calitatea grafica. Apoi, numarul de exemplare care se tiparesc cantareste si el greu in pretul final. Cu cat sunt mai putine, cu atat cartea devine mai rara si prin urmare si mai scumpa. "Daca exemplarele au si autograful unei personalitati, costul se mareste. in general, pretul este stabilit de editor, fie ca este autohton sau nu. Librarii si importatorii primesc un rabat din pretul stabilit de editor si in general se angajeaza sa respecte acest pret", spune directorul general adjunct al Librariei Noi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.