Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA) va fi, in scurt timp, valabila pe tot teritoriul Spatiului Economic European, dupa ce Romania va semna cu ultimul stat Acordul Multilateral de Garantare, a anuntat un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (cunoscuta publicului ca RCA) trebuia sa se transforme intr-o asigurare valabila pe intreg teritoriul Spatiului Economic European (SEE), cu o prima unica. intrucat pana la data de 1 ianuarie 2007, Romania nu semnase Acordul multilateral de garantare cu toate statele membre ale Acordului, a fost necesar ca documentul de asigurare de raspundere civila auto, valabil cu incepere de la aceasta data, sa fie format din: polita RCA si din formularul standard Carte Verde. Mentionam faptul ca, la momentul actual, Romania mai are de semnat documentul mentionat cu numai un stat din cele 32 de state membre ale Acordului, astfel ca, in scurt timp, asigurarea obligatorie RCA va fi valabila pe tot teritoriul SEE, fara sa mai includa formularul Carte Verde", se spune in comunicatul CSA.

"In ceea ce priveste asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate de persoanele juridice, pentru mijloacele de transport in comun, mentionam faptul ca, la stabilirea tarifelor de prime aferente, societatile de asigurare au avut in vedere cresterea limitelor de despagubire, conform directivelor europene, precum si a preturilor la piesele de schimb auto, fara sa includa costul Cartii Verzi si fara sa fie emisa Cartea Verde", se mai precizeaza in comunicatul CSA.

Acordul Multilateral de Garantare (MGA) este o intelegere mutuala a Birourilor nationale Carte Verde din 33 de tari, conform careia autovehiculelor care provin din tarile semnatare ale MGA sunt exceptate de la obligatia de a prezenta, la intrarea intr-o alta tara membra a MGA, o polita de asigurare Carte Verde, aplicandu-se prezumtia de asigurare. Pe de alta parte, polita de asigurare RCA isi extinde valabilitatea pe intreg teritoriul Spatiului Economic European (SEE), care cuprinde tarile din UE, alaturi de Islanda, Liechtenstein si Norvegia, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.