Gala Premiilor Globul de Aur si-a desemnat laureatii luni noapte intr-o ceremonie organizata la Beverly Hills, prefigurand principalii candidati la Oscar de anul acesta.

Principalele premii au revenit filmelor "Babel" si "Dreamgirls". Noua serie americana "Ugly Betty" (Betty cea urata) a castigat trofeul pentru "Cea mai buna comedie TV", iar protagonista America Ferrera a primit un Glob de Aur pentru "Cea mai buna actrita intr-o comedie de televiziune". "Anatomia lui Grey" a castigat premiul pentru "Cea mai buna drama TV", iar "Elizabeth I" a fost desemnata "Cea mai buna mini-serie TV". Meryl Streep a primit al saselea Glob de Aur din cariera sa pentru "Cea mai buna actrita intr-un musical sau comedie" cu rolul din "Diavolul se imbraca de la Prada". Scorsese a fost desemnat "Cel mai bun regizor" al filmului "Cartita" ("The Departed"). Cum era de asteptat, Sacha Baron Cohen, alias Borat, este cel mai bun actor de comedie, iar Forest Whitaker, cel mai bun actor intr-o drama.

Intrecute doar de Oscaruri in topul importantei, Premiile Globul de Aur constituie un important eveniment al cinematografiei americane, fiind vazute in acelasi timp drept o repetitie cu public pentru mult-ravnitele premii ale Academiei Americane de Film.

In timp ce Globurile de Aur sunt acordate de un juriu format din 85 de membri ai Asociatiei Presei Straine de la Hollywood, Oscarurile sunt decernate in baza voturilor a 5.800 de profesionisti din lumea filmului. Anul acesta, aflata la cea de-a 64-a editie, ceremonia Globurilor de Aur si-a desemnat pe 15 ianuarie, intr-un cadru festiv de zile mari, castigatorii. Cele mai multe trofee au fost primite de pelicula "Dreamgirls", declarata "Cea mai buna comedie sau musical". Anul acesta, englezii s-au dovedit mai bine pregatiti in ale cinematografiei, decat gazdele evenimentului din cetatea Hollywood-ului si i-au intrecut pe americani la numarul Globurilor de Aur.

Eddie Murphy este cel mai bun actor intr-un rol secundar

Eddie Murphy, cel care a pierdut de trei ori Globul de Aur la categoria cel mai bun actor, a reusit in sfarsit sa castige un premiu important, chiar si pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar in "Dreamgirls", dupa 25 de ani de cariera cinematografica. ‘’Sa fiu al naibii...De obicei nimeni nu vine la mine cu roluri secundare si cand in sfarsit primesc si eu unul, iata ca si castig un premiu cu el’’, a comentat comedianul care interpreteaza un cantaret de soul ce se zbate sa nu devina anacronic pe masura ce scena muzicala evolueaza intre anii ‘60 si ‘70.

Inca un Glob de Aur pentru 'Dreamgirls>>, castigat de Jennifer Hudson

Jennifer Hudson, castigatoarea unui Glob de Aur pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar, a ajuns sa fie cunoscuta abia in urma cu doi ani, datorita vocii sale puternice, dupa ce a castigat popularul concurs "American Idol". "Intotdeauna am visat... dar niciodata nu am indraznit sa visez atat de departe", a declarat Jennifer Hudson care a dedicat premiul primit solistei Florence Ballard, una dintre membrele trupei The Supremes care nu se mai afla printre noi si pe care s-a bazat personajul sau din filmul "Dreamgirls".

'Babel>> este cel mai bun film din 2006

Drama "Babel", cu Brad Pitt si Cate Blanchet, a intrat in cursa pentru premiile Globul de Aur cu cele mai multe nominalizari: sapte. Regizorul filmului, mexicanul Alejandro Gonzalez Inarritu, a vorbit la ceremonia de premiere despre aventura lunga si dificila prin care a trecut pentru a-si filma pelicula pe trei continente, Africa, America de Nord si Asia, si in cinci limbi diferite. El a spus ca "Babel" transcede granitele prin performantele emotionante ale actorilor. "Cred ca puterea cinematografiei este universala si, pana la urma, emotia nu are nevoie de traducere si tocmai in asta consta frumusetea", a spus Inarritu.

"Babel", o poveste de viata despre diferite familii de pe trei continente unite printr-un eveniment tragic petrecut undeva intr-un desert african, a reusit sa se impuna la categoria cel mai bun film dramatic in fata productiilor "The Departed" si "The Queen", care insa se anunta niste competitori puternici pentru Premiul OscarHelen Mirren:

'Publicul s-a indragostit de Elisabeta a II-a, si nu de mine>>

Anul acesta Globurile de Aur pentru cele mai bune performante actoricesti dramatice au fost acordate in premiera unor "sefi de stat"! Helen Mirrern a obtinut unul, pentru rolul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii in filmul "The Queen", iar Forest Whitaker a castigat la categoria cel mai bun actor cu rolul lui Idi Amin, crudul, dar carismaticul dictator ugandez din filmul "The Last King of Scotland".

Cu ocazia primirii premiului, Helen Mirren a tinut sa precizeze ca in mare parte meritul pentru inspiratie ii apartine chiar reginei britanice. "La varsta de 25 de ani, in 1952, Elisabeta si-a inceput la propriu rolul vietii ei si sincer cred ca acest premiu ii apartine pentru ca publicul s-a indragostit de ea, si nu de mine", a sustinut ea. Hellen Mirren a mai castigat un Glob de Aur pentru cea mai buna actrita intr-un serial de televiziune tot cu rolul unui monarh britanic, Elisabeta I. Productia "The Queen" a mai obtinut un Glob de Aur pentru Peter Morgan, la categoria cel mai bun scenariu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.