Tinerii, care din aceasta toamna devin studenti la facultatile de stat, vor avea surpriza sa afle ca nu vor mai beneficia de dubla specializare pe aceeasi diploma. Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica, in responsabilitatea caruia a intrat si reorganizarea invatamantului superior dupa criteriile impuse de cerintele Uniunii Europene, a anuntat ca "nu va mai exista dubla specializare". Mai precis, din anul universitar 2005-2006, pentru obtinerea licentei, studentii anului I vor fi scolarizati, adica finantati de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, doar pentru o singura specializare.

In noul nomenclator elaborat de M.Ed.C., aceasta specializare, de la acest nivel de pregatire in facultate, este sinonim cu domeniul larg, de referinta, stabilit de senatul universitar si autorizat ulterior de catre CNEAA. "Deoarece restructurarea se va face din mers, neexistand inca baza legislativa finalizata, din anul al II-lea de studii, studentul va avea libertatea sa opteze pentru inca o specializare, in vederea sustinerii examenului de licenta", a declarat, la conferinta de presa de ieri, presedintele CNEAA, Ioan Mihailescu. Pentru aceasta insa, lucrurile vor sta altfel ca pana acum.

Un an suplimentar

In consecinta, studentul, de pe un loc fara taxa din reteaua invatamantului de stat, va putea opta, pana la licenta, pentru o a doua specializare, in doua conditii. Prima este legata de oportunitatea ministerului daca il va mai finanta sau nu pe acesta. Daca M.Ed.C. este dispus, atunci tanarul trebuie sa mai studieze in plus un an. Adica, in loc de trei ani, trebuie sa invete patru ani. Mai precis, dupa trei ani, el va sustine examenul de licenta la prima specializare, iar, dupa patru ani, va sustine un al doilea examen de licenta pentru specializarea suplimentara. In aceste conditii, absolventul va fi beneficiarul a doua diplome diferite de licenta, fiecare pentru un singur domeniu, si nu va mai avea doua specializari pe o singura diploma.

Totodata, in cazul in care ministerul ii aproba finantarea, studentul semneaza cu acesta un contract prin care se obliga ca timp de minimum trei ani sa lucreze ca profesor in invatamantul preuniversitar. In caz contrar, va suporta toate cheltuielile de scolarizare. Cea de a doua conditie, ca sa frecventeze, in intervalul primilor trei ani, ambele specializari, studentul trebuie sa-si gaseasca un alt finantator. Mai precis, cea de-a doua optiune si-o poate implini numai inscriindu-se pe un loc cu taxa. La sfarsitul studiilor va da tot doua examene de licenta. In concluzie, "o universitate nu mai poate solicita finantare pentru dubla licenta", a mai precizat profesorul Mihailescu.

Calitatea, o problema universitara

Nomenclatorul de specializari va fi batut in cuie pe 28 martie 2005. CNEAA spera ca acesta sa fie publicat, prin hotarare favorabila de guvern, in "Monitorul Oficial", la jumatatea lunii aprilie. "Acest document nu poate fi reglementat decat dupa ce vom primi si monitoriza toate ofertele venite de la facultati", a subliniat Ioan Mihailescu. In acest sens, evaluarea calitatii invatamantului superior va depinde in exclusivitate de institutii, dupa rezultatele obtinute dupa prima etapa de structurare a programelor de studii. "Daca o specializare va avea o audienta scazuta in primul an, se va intruni comisia de control a universitatii si va studia problema. Daca lucrurile se repeta si in anul urmator, se va proceda la fel, iar dupa cel de-al treilea an, daca rezultatele sunt identice, se va trece la eliminarea specializarii respective", a opinat presedintele CNEAA. Altfel spus, primele rezultate privind calitatea procesului de pregatire "se vor constata in 2008".

Zece specializari acreditate

CNEAA a anuntat ca la sedinta comisei de ieri au fost autorizate zece specializari din universitati de stat si particulare: Univ. de Medicina "Gr.T. Popa" din Iasi - Asistenta medicala, Asistenta medicala, radiologie si laborator clinic; UMF "Iuliu Hatieganu", Cluj Napoca - Asistenta medicala (Baia Mare), Univ. "Transilvania", Brasov - Asistenta medicala; Univ. "Bioterra", Bucuresti - Inginerie si management in alimentatie publica si turism; Univ. "Constantin Brancusi", Tg.Jiu - Contabilitate si informatica de gestiune, Management; Univ."Spiru Haret", Bucuresti - Contabilitate si informatica de gestiune (Campulung Muscel); Universitatea din Oradea - Pedagogie - Arte plastice si decorative; Univ. "Aurel Vlaicu", Arad - Educatie fizica si sport. In schimb, n-au fost autorizate urmatoarele specializari: Tehnica si farmacie (Reghin), Asistenta medicala generala (Reghin), amandoua apartinand UMF "I. Hatieganu" din Cluj.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.