Facultatea de Stiinte Politice (SNSPA) impreuna cu miscarea "Salvati Vama Veche" au prezentat rezultatele unui studiu sociologic, precum si solutii pentru dezvoltarea celei mai pitoresti statiuni din Romania.

Cercetarea a evaluat situatia din sudul litoralului romanesc si a prezentat citeva solutii de dezvoltare localitatilor 2 Mai si Vama Veche, plecind de la istoricul regiunii, conditiile de existenta ale localnicilor si evolutia turismului in zona. Studiul propune citeva masuri concrete pentru dezvoltarea sustinuta a regiunii. Printre acestea se numara pastrarea unei singure unitati administrative (actuala comuna Limanu), constringerea administratiei locale de a dezvolta intreaga zona, contrar celei preferentiale practicate in prezent, stoparea, in limitele legii, a extinderii "turismului hotelier", evitarea aglomerarii plajelor, imbunatatirea infrastructurii de transport local, pentru a permite mobilitatea mai buna a turistilor intre zonele de atractie ale statiunilor.

Evenimente in extrasezon

De asemenea, se propune amenajarea spatiului prin dezvoltarea unor zone alternative de atractie in jurul lacului Limanu si valorificarea zonelor protejate, precum padurea de la Hagieni, pestera Limanu etc. In extrasezon, solutiile de dezvoltare vizeaza organizarea unor evenimente ca Revelionul sau Stufstock (care, de anul acesta a fost mutat in afara perioadei de virf) pentru reducerea dezechilibrelor din viata localnicilor, determinate de turismul puternic din vara.

"Muzeu al aerului liber"

In concluzie, cercetarea propune pastrarea caracterului "osmotic" al spatiilor sociale, evitarea exceselor de functionalism urbanistic si mai ales intarirea aurei simbolice a zonei prin realizarea unui "Muzeu al aerului liber", denumire provizorie pentru un posibil muzeu dedicat spatiilor alternative din timpul comunismului in Romania, dar si in alte societati. Studiul mai subliniaza ca identitatea culturala a zonei poate fi repusa in valoare prin actiuni complementare de "reinventare a traditiilor", cum a fost bunaoara sarbatoarea Sfintului Gheorghe, reactivata recent cu succes in comunitatea de pescari din Sfintu-Gheorghe.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.