La adapostul unei retineri firesti pe care o resimte orice persoana aflata in preajma mortii, firmele iesene de pompe funebre isi fac treaba nestingherite. La Iasi sunt cinci asemenea societati comerciale, oferind o gama variata de servicii: de la spalatul mortului si imbalsamarea lui, pana la lintoliul de pe piept, coliva si colacii din pomeni, ba chiar si plata clopotarului. Afacerea e banoasa, iar firmele de pompe funebre lucreaza din plin. Orasul este destul de mare si "marfa" exista cu prisosinta...

Afacerea merge struna la Parcul Rece

"Ia te uita ce frumusete! Ai mai vazut asa sicriu? Ti-e mai mare dragul sa te odihnesti in el... Vrei sa-l incerci? Noua milioane costa unul. Cu tot cu TVA! Ca sa faci unul din asta iti ia cateva zile. Materialele la aducem din Grecia si Italia si cele mai multe sicrie merg la nemti si la olandezi. Pentru romani le vindem cu doua sute si ceva de euro, dar afara sub cinci sute nici nu ma dau jos din pat", spune Petru Dragan, administratorul firmei de pompe funebre Dragan SRL, al carui umor macabru te face sa ti se ridice parul pe cap. Sicriul este superb. Lemn masiv de fag, lacuit, finisaje impecabile, manere din inox, satin pe dinauntru.

Surprinzator, cei mai multi amatori de asemenea sicrie sunt pensionarii, cu venituri destul de modeste, dar care pun bani la CEC sau CAR ca sa aiba parte de o inmormantare adevarata. "Sa nu va mirati, dar mai dau cateodata si disconturi. Am avut intr-un an o familie din care s-au dus trei persoane. Am rezolvat problema si le-am luat bani mai putini. Le-am dat cosciugele en gros, ca sa zic asa", spune Dragan. Cea mai ieftina inmormantare pe care o ofera este de 1,4 milioane lei, iar cea mai scumpa poate costa de zece ori pe atat. Masinile mortuare sunt si ele la mare cautare, firma ieseana avand doua limuzine Mercedes, special echipate pentru transportul cadavrelor, si trei italiene.

La mortu' vesel

La doi pasi de intrarea in Cimitirul Eternitatea, printre blocurile de locuinte, se afla una dintre cele mai mari capele mortuare din Iasi. Candva, aici a fost o crasma. "Cei din cartier ii spuneau ĒLa mortu' veselÈ", isi aminteste Gica Anton, un locuitor din apropiere. Fosta carciuma de cartier a fost transformata acum 30 de ani in capela mortuara, dar numele i-a ramas: "La mortu' vesel". Capela mortuara poate adaposti pana la 20 de sicrie. Taxa pe noapte este de 65.000 de lei. Interiorul acestei cladiri nu beneficiaza de sisteme de aerisire, ci doar de usi si ferestre deschise. Perete in perete cu aceasta incapere se afla o sala de mese, care poate fi inchiriata pentru diferite evenimente, contra unei sume stabilite la buna intelegere. Curatenia, aici, dupa ridicarea fiecarui sicriu, se face cu ce au oamenii de intretinere la indemana: motorina si apa cu detergent.