Barbatii dornici sa ofere cadouri sotiilor, iubitelor, mamelor sau surorilor vor avea o luna martie "dificila", considera Institutul National de Statistica (INS), avand in vedere ca la fiecare 95 de persoane de sex masculin exista 100 de femei.

Statisticile, informeaza Mediafax, conform INS, arata ca femeile reprezinta 51,2% din totalul locuitorilor din Romania, cu 11.102.000 de reprezentate (la 1 iulie 2004). Dintre acestea, 55,8% locuiesc la oras, restul acceptand viata de la tara. In Romania exista peste cinci milioane de femei potentiale mame (femei cu varsta intre 15-49 de ani). INS arata ca varsta medie la care femeile din mediul urban aleg sa fie mame difera semnificativ de cea a femeilor din mediul rural. Astfel, la oras, femeile dau nastere primului copil la 27,1 ani, comparativ cu cei 25,4 ani ai femeilor din mediul rural.

TRAIESC SI MAI MULT

INS anunta ca anul trecut s-au inregistrat 133.953 de casatorii, cu aproape 5.000 mai multe decat in 2003. Cea mai "productiva" luna pentru organizarea casatoriilor a fost august (15,3% din total), iar cea mai saraca a fost aprilie (3,2%). De asemenea, tot statisticile arata ca romancele traiesc cu peste sapte ani mai mult decat barbatii, pana la varsta medie de 74,78 de ani. Cele mai multe femei peste 65 de ani traiesc in mediul rural, in judetele Buzau, Calarasi, Dolj, Giurgiu, Teleorman sau Vrancea. Constanta si Maramures sunt judetele unde se intregistreaza cel mai mic numar de femei in varsta.

40 DE MII SUNT PATRON

In plus, din cele peste zece milioane de persoane active din Romania, 45,4% sunt femei. Cele mai multe dintre ele lucreaza in agricultura, silvicultura si pescuit (peste un milion), dar si in comert sau industrie. Aproximativ 80.000 de femei sunt conducatori din administratia publica, unitati economico-sociale si politice. Aproape 40.000 de femei au statutul profesional de "patron". Din totalul de populatie activa feminina, peste un milion au absolvit doar liceul si aproximativ 800.000 au urmat scoli profesionale si de ucenici. De asemenea, printre femeile active, in Romania, locuiesc peste 574.000 de absolvente de invatamant superior.

NICI FLORILE NU LE AJUNG

Barbatii nu se confrunta numai cu numarul mare de femei carora trebuie sa le ofere cadouri, ci si cu numarul insuficient de flori produse in Romania. Astfel, in februarie si martie 2004, s-au importat flori de peste 1,3 milioane de euro. Garoafele, trandafirii, orhideele si crizantemele au fost preferatele romanilor.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.