Eminescu in box-office. In literatura si cinematografie. Eminescu, erou de film si personaj puternic intr-un roman al zilelor noastre. Mai aproape de actualitate. Viu in pelicula. Reincarnat in rolul vietii lui, in paginile unei carti. Cine ar vrea sa regizeze un film despre istoria lui tulburatoare?  S-ar incumeta Catalin Mitulescu. Are Eminescu potentialul de a deveni figura solida intr-un roman vandabil? Florina Ilis raspunde afirmativ, iar scriitorul Florin Lazarescu crede ca s-ar putea scrie un volum "comercial" despre viata lui.

Regizorul Cristi Puiu crede ca toate personalitatile au potential sa devina eroi pe marele ecran. "Se pot face filme biografice despre toate personalitatile culturii romane. Problema nu este aceasta, ci aceea ca se fac filme proaste. Nu este suficient sa-ti alegi o personalitate de talia lui Eminescu pentru ca pelicula sa fie in mod automat buna. Nu as regiza un asemenea film ca sa am succes la box-office, pentru ca pe mine nu ma intereseaza personalitatile, ci anonimii, oamenii de pe strada".

Puiu este convins ca Eminescu are sanse sa devina erou de cinema: "Bineinteles ca are potential. si Bacovia sau Arghezi l-ar avea, mai ales ca ultimul a avut o viata accidentata si zbuciumata".

Mitulescu: proiect despre Eminescu

"Cred ca ar putea avea succes o asemenea poveste, tinand cont si de relatia speciala a poetului cu Ion Creanga. E unul dintre proiectele mele, ma gandesc de multi ani la un scenariu. As vrea sa fac referire si la femeile din viata lui, la relatia cu Veronica Micle. Eminescu e un personaj care mi-e apropiat, care mi-a fost drag incepand din clasa a opta", spune regizorul Catalin Mitulescu.