Parintii care incearca sa controleze modul in care copiii lor se integreaza in societate nu obtin niciodata efecte pozitive, spun psihologii.

Singura strategie a parintilor prin care copiii pot sa capete o educatie adecvata este spontaneitatea, arata un studiu al Centrului de Psihologie de Actiune si Psihoterapie (CPAP).

Potrivit psihologilor, prin "parinte spontan" se intelege cel care lasa sa se manifeste ceea ce simte si ceea ce este in el, permitind copilului sau adolescentului sa exprime deschis ceea ce gindeste, sa aiba initiative si sa-si dezvolte autonomia.

Lista "asa nu"

"Multi parinti folosesc modalitati de anulare a spontaneitatii din educatia oferita copiilor. Acest lucru creeaza dificultati emotionale copilului si duce la incapacitatea de a iubi, de a intelege si chiar in a se maturiza", precizeaza autorii. Potrivit studiului, majoritatea tiparele educationale folosite de parinti, in prezent, sint departe de a ajuta copilul sa evolueze din punct de vedere psihologic.

Psihologii sustin ca modul deficitar de educare a copiilor le creeaza acestora personalitati deficitare. Cele mai intilnite tipare sint: copilul dresat, copilul amenintat, copilul conditionat, copilul nestiutor, refuzat, pacalit, de fier, batut sau derutat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.