Pentru ei, integrarea in UE se traduce in posibilitatea de a invata la universitati de prestigiu pe bani mai putini decat pana acum, iar in anumite cazuri chiar mai ieftin decat in tara. Universitatile europene ii asteapta de-acum pe studentii romani la fel ca si pe cei straini. Pe langa taxele mult mai mici, si modul de inscriere va fi mult simplificat. Astfel ca universitatile romanesti, mai ales cele care ofera locuri nebugetate, ar trebui sa gandeasca in perspectiva si sa gaseasca noi metode de a atrage studentii, in conditiile in care taxele percepute de unele institutii de invatamant superior din Uniunea Europeana nu sunt cu mult mai mari decat cele din Romania.

Europeni cu drepturi depline

Daca pana acum studentii romani faceau parte din categoria "non-UE", incepand cu anul universitar 2007/2008 ei sunt cetateni europeni cu drepturi depline, astfel ca vor fi tratati ca atare. Taxele de mii sau zeci de mii de euro la universitatile bune ale Europei i-au descurajat pe tinerii romani pana acum. Nu mai este cazul, pentru ca, din acest an, cei care vor sa mearga la o universitate din Marea Britanie, Franta, Spania sau tarile nordice vor plati aceleasi taxe anuale de studiu ca si tinerii din tarile respective. Studentul roman, in calitate de cetatean european, va putea merge la facultatile din UE ca orice student din tarile respective. Chiar si gratuit. Asta insa cu conditia sa reuseasca sa ocupe un loc bugetat.

Taxe injumatatite

La unele universitati, romanii vor plati taxe chiar injumatatite. Spre exemplu, daca la Universitatea din Viena, pana nu demult, un tanar roman platea 730 de euro pe an, de acum va plati doar 365.

Tot in Austria, Universitatea din Innsbruck percepe pentru extracomunitari 1.500 de euro pe an, iar pentru studentii din UE, 800. Diferenta este mult mai mare intre taxele percepute de una dintre cele mai bune institutii de invatamant superior din Europa, Universitatea din Maastricht, Olanda. Studentii din afara Uniunii Europene platesc pentru un singur an de studii la Maastricht 11.500 de euro. La Universitatea din Utrecht, taxa pentru studentii din afara Uniunii este de 6.000 de euro, iar la cea din Amsterdam, 9.000 de euro. Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, romanii intra si ei in categoria privilegiatilor care pot urma cursurile celor mai tari universitati olandeze cu 1.500 de euro pe an. Aceasta suma este valabila pentru toate universitatile din Olanda.

Cea mai buna universitate italiana, cea de la Bologna, ii va primi pe romani cu aceeasi taxa ca si pe italieni, 500 de euro pe an, fata de 4.000, cat trebuie sa plateasca cei din tarile non-UE. Cu toate ca nu este membru al Uniunii Europene, Elvetia ofera reduceri substantiale pentru studentii comunitari. La Universitatea din Geneva, un an de studii costa aproximativ 2.200 de franci elvetieni pentru acestia, in timp ce pentru extracomunitari taxa este de 10.750 de euro.

4.500 de euro, un an la Cambridge

Chiar daca taxele pentru studentii din tarile UE sunt mai mici, unele universitati percep sume destul de piperate chiar si pentru ei. Una dintre universitatile celebre ale lumii, Cambridge, solicita studentilor, anual, o taxa de 3.000 de lire sterline, adica aproximativ 4.500 de euro. La aceasta suma se adauga si plata cazarii in campusul din Cambridge. Aceasta se ridica la 10.000 de lire pentru un singur an.

Ceea ce inseamna 14.500 de euro. In total, un an de studii la Cambridge inseamna 19.000 de euro. Astfel ca un tanar roman, oricat de european ar fi, trebuie sa aiba mijloace materiale serioase pentru a urma o astfel de institutie de invatamant. Comparativ cu taxele percepute studentilor extracomunitari, insa, aceste sume sunt mult mai mici. Pana la 1 ianuarie 2007, romanii plateau pentru un an la Cambridge, pe langa cele 10.000 de lire pentru cazare, intre 9.000 si 22.000 de lire pentru cursuri, in functie de specializari.

Master la preturi rezonabile

In ceea ce priveste studiile "post-graduate", romanii vor avea de acum "taxe europene" si la cursurile de masterat la universitatile din Uniunea Europeana. Daca un an de masterat la scolile din strainatate costa chiar si pana la 12.000 de euro, taxele s-au injumatatit la majoritatea dintre ele. Spre exemplu, un an de masterat la Cambridge il costa pe romanul proaspat european cam 200 de euro. Tot in Marea Britanie, la University College din Londra, fata de 12.000 de lire cat platesc masteranzii din tarile non-UE, romanii vor plati doar 3.400 de lire, la fel ca britanicii.

In Olanda, la Maastricht, un an de master costa 1.500 de euro pentru cetatenii UE, fata de 11.500, cat platesc cei din afara comunitatii. Mai ieftine sunt ofertele universitatilor franceze. La Nisa, un an de master ii va costa pe romani 211 euro, iar pe studentii non-UE, dublu. In Danemarca, la Universitatea de Sud, tinerii din tarile membre au sansa de a studia chiar gratuit, fata de ceilalti, care platesc peste 19.000 de euro pe toti cei trei ani de masterat. In Romania, media pentru un an de master este de 600 de euro.

O mare provocare

Taxele rezonabile impuse de institutiile de invatamant superior din tarile membre ale Uniunii Europene reprezinta o mare provocare pentru universitatile romanesti. Mai ales pentru facultatile care ofera locuri nebugetate. Ele vor trebui sa gandeasca noi strategii de a atrage studentii, care ar putea sa fie tentati mai mult de studiile la o universitate europeana. Un an de studiu pe un loc nebugetat la o universitate din Romania costa intre 400 si 600 de euro.

Taxa care nu este mai mica decat la Universitatea din Bologna sau Universitatea din Viena, spre exemplu. "Va fi o incercare grea pentru universitatile noastre, pentru ca trebuie sa ne adaptam rapid la standardele europene. Daca pana acum nu aveam competitie, acum avem celelalte universitati care vin cu oferta si riscam sa ramanem fara studenti", a spus Ecaterina Andronescu, fost ministru al educatiei.

Studii recunoscute in UE

Daca pana acum studentii romani trebuiau sa dea diferente pentru a putea studia la o universitate straina, in cazul in care aleg sa ramana in Romania pot sta linistiti. Diploma obtinuta la universitatile romanesti este valabila oriunde in tarile membre ale Uniunii Europene. Exista insa o conditie pe care studentii trebuie sa o respecte: sa obtina numarul de credite cerute pentru a promova. Pe de alta parte, si studentii straini din Uniune care vin sa urmeze cursuri oferite de universitatile romanesti obtin diplome recunoscute in tara de origine si in toate tarile membre. In Romania, strainii vor avea acelasi regim ca sudentii autohtoni. Adica, studiaza gratuit daca sunt pe un loc bugetat, cu conditia de a indeplini numarul de credite cerut de fiecare facultate/universitate in parte.

Interesati si nu prea

Deschiderea larga pe care o au mai nou tinerii romani spre universitatile din Europa ii atrage si nu prea. Ei au argumente pro si contra plecarii in strainatate, argumente care nu tin neaparat de tarifele practicate de universitatile din Uniunea Europeana. Spre exemplu, o mare parte din studentii sibieni se declara retinuti in ceea ce priveste continuarea studiilor in tarile membre UE. Aceasta deoarece cheltuielile legate de cazare sunt considerate prea mari fata de cele din tara.

Departarea de cei dragi ii descumpaneste pe unii. Altii, care au terminat o facultate in Romania si lucreaza in prezent in companii multinationale din UE sustin ca "educatia pe care o primesc in facultatile europene nu difera cu mult fata de cea din Romania". Pe de alta parte, studentii de la Facultatea de Inginerie, de pilda, cred ca sunt privilegiati. Cei mai buni dintre ei sunt selectati inca de pe bancile facultatii pentru a lucra pentru firme internationale, indiferent ca studiaza la facultati din Romania.

Adio, burse de merit!

Daca studiile in strainatate se vor ieftini, pentru studentii care invata in Romania si sunt bursieri, aderarea inseamna ca ei ar putea pierde aceste bonificatii, ca urmare a faptului ca in UE astfel de burse nu se acorda din partea statului. "La noi este incurajata bursa profesionala: inveti bine, ai bursa. In tarile dezvoltate, acest fel de burse nu exista. Acolo, studentii primesc asa-numitele burse profesionale de la companii. Statul nu da decat burse sociale. Sistemul lor de finantare este integral. Exista state unde nu se cunoaste notiunea de scoala la buget, iar altele, ca Franta, care nu au notiunea de invatamant particular", spune Ion Rosca, rectorul ASE-ului bucurestean.

Universitatile pe Internet

Newcastle University (Anglia) - http://www.ncl.ac.uk/

UCL Londonīs Global University (Anglia) - http://www.ucl.ac.uk/

Oxford University (Anglia) (foto) - http://www.admissions.ox.ac.uk/

Universitatea Cambridge (Anglia) - http://www.cam.ac.uk/

Utrecht University (Olanda) - http://www.uu.nl/

Maastricht University (Olanda) - http://www.ssc.unimaas.nl/

Universita degli studi di Bologna (Italia) - http://www.unibo.it/

Universite de Geneve (Elvetia) - http://www.unige.ch/

Universitatea din Amsterdam (Olanda) - http://www.uva.nl/

Universitatea din Innsbruck (Austria) - http://www.uibk.ac.at

Mihaela Parghel, Stefan Musgociu