Timpul reprezinta una dintre cele mai importante resurse de care dispui, dar si cea mai periculoasa. Daca nu stii sa il folosesti, timpul poate deveni cel mai mare dusman al unui profesionist.

Zi de zi trebuie sa ii multumesti pe toti cei din jurul tau. Ai responsabilitati la serviciu, in familie si fata de prieteni. Tu trebuie sa le faci fata tuturor si sa fii mereu cel mai bun. Problema cea mai mare este ca nu ai timp. Ai la dispozitie doar 24 de ore pe zi, 168 de ore pe saptamina si 8.760 de ore pe an. Daca ar fi sa le faci pe toate, nu ar mai trebui sa dormi deloc. Ce trebuie totusi sa faci ca sa reusesti? Secretul sta in "time management". Trebuie sa inveti sa iti organizezi timpul in mod eficient.

Timpul le rezolva pe toate

"Chiar daca avem un manager sau un specialist extrem de bun in domeniul sau de activitate, atunci cind are mai multe sarcini de realizat si nu-si organizeaza bine timpul, experienta si calitatile sale profesionale nu mai conteaza in acel moment, pentru ca nu va termina sarcina la timp. Acest lucru duce la intirzierea celorlalte activitati, iar intr-o companie sistemica intirzierea cuiva duce la intirzierea tuturor", spune Andreea Lupan, General Manager la Barnett McCall General Recruitment.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca nu are nici un fel de relevanta timpul pe care il petrecem la serviciu. Importante sint realizarile. Degeaba petreci la birou opt ore daca un alt angajat poate face treaba cu care ai fost tu desemnat in doua ore. Nu te plateste nimeni pentru timpul petrecut la munca, ci pentru rezultatele pe care reusesti sa le obtii. Trebuie sa inveti sa faci fiecare lucru la momentul potrivit.

Fiecare are bioritmul sau, dupa cum sustine si cursul Time Manager de la HRD Dezvoltare Resurse Umane. Nu trebuie mers nici pe principiul "pauzele lungi si dese, cheia marilor succese", dar este de retinut ca din cind in cind mai ai nevoie si de cite o pauza, deoarece creierul nu poate lucra incontinuu la capacitate maxima. Legea lui Illich spune ca, dupa un anumit nivel, productivitatea scade si devine negativa.

Este necesar sa te cunosti foarte bine. Sa iti cunosti corpul, pentru a sti cum sa iti planifici activitatile. Se stie ca, atunci cind esti proaspat trezit din somn, nu te poti concentra imediat, ai nevoie de un timp de acomodare. La fel se intimpla si dupa ce ai mincat. Ritmul biologic este un factor esential in planificarea activitatilor. Tu poate ca lucrezi mai bine foarte devreme dimineata sau, din contra, dupa caderea intunericului. Fiecare om este diferit.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.