In Romania nu exista o scoala dedicata pentru vitralisti. La Universitatea Nationala de Arte Plastice, arta vitraliului se invata doar teoretic, la un curs predat in cadrul Facultatii de Arte Decorative si Design, sectia Sticla. Exista, in schimb, posibilitatea specializarii prin masterat vocational, cursurile fiind coordonate de profesorii Silviu Dancea, Lucian Butucariu si Radu Popovici. De altfel, arta vitraliului nici n-a avut, pana acum, o ascendenta semnificativa care sa se constituie intr-o traditie.

"Suntem singura firma din Romania care face vitralii numai in tehnica clasica - ne-a declarat Cristina Filipovici, director artistic al societatii L’expression d’Art. Folosim sticla Lamberts, fabricata in Germania, si plumb adus din Italia. Preturile noastre sunt intre 500 si 2.000 de euro pe metru patrat, in functie de calitatea sticlei si de complexitatea desenului sau a imaginii. O lucrare similara realizata in Franta, cu aceleasi materiale, are preturi cuprinse intre 1.000 si 4.000 de euro".

O nisa pretentioasa: oameni educati si cu bani
Atelierul de vitralii L’Expression d’Art se afla intr-una dintre cladirile fostei intreprinderi Electromagnetica, din cartierul Rahova. Doua tinere frumoase o secondeaza pe Cristina Filipovici, directorul artistic al firmei. Am aflat ca cele doua fete fragile (prea fragile parca pentru o arta atat de solicitanta fizic) sunt, de fapt, artiste in toata puterea cuvantului, absolvente ale Universitatii de Arte Plastice: Maria Falie, la pictura, si Alexandra Nicolau, la Arte Decorative si Design, sectia Sticla.

Nu au inca propriile proiecte, caci mai au de invatat in privinta tehnicii si a preciziei, hotaratoare in arta vitraliului. Lucreaza insa cot la cot cu vitralisti de clasa ca Doru Rotaru, Gabi Oniceag si Florentina Mititelu. Impreuna formeaza o echipa de elita, al carei cuvant de ordine este disciplina. Explicabil, caci nu lucreaza demonstrativ sau experimental, lucreaza pentru clienti platitori. Iar nisa, aveam sa aflu de la Cristina Filipovici, este pretentioasa: oameni educati si cu bani.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.