Khaled Hosseini este la ora actuala cel mai in voga autor afgan. Romanul de debut, "Vanatorii de zmeie", a fost 100 de saptamani in topul New York Times. Acum, scriitorul care scrie despre insangeratul Afganistan a fost tradus si in Romania. Cu ajutorul Editurii Niculescu, i-am luat un scurt interviu...

Jurnalul National: Vorbind despre "Vanatorii de zmeie", care credeti ca este secretul popularitatii?

Khaled Hosseini: Cred ca in "Vanatorii de zmeie" este vorba in primul rand de o poveste umana. Pentru ca teme ca prietenia, tradarea, vina, respingerea, dragostea dintre parinti si fii sunt teme universale si nu in mod specific afgane, cartea a putut sa depaseasca granitele culturale, rasiale, religioase si sa rezoneze cu cititori de diferite background-uri culturale. Cred ca oamenii raspund in primul rand la emotiile din carte.

De asemenea, exista un interes fata de Afganistan, dupa evenimentele de la 9 septembrie si dupa declansarea luptei impotriva terorismului. Pentru multi cititori, cartea este prima fereastra catre o tara care continua sa joace un rol central pe scena geopolitica a lumii. Asadar, cred ca exista si o curiozitate fata de aceasta tara. In ultima instanta insa, povestea trebuie sa stea pe propriile picioare si cred ca cititorii raspund emotiilor umane din carte.

Dle Hosseini, spuneti-ne cateva amanunte legate de filmul care se va face dupa cartea dvs...

Filmul este produs de William Horberg si de Rebecca Yeldham pentru compania Dreamworks/Paramount. Este regizat de Marc Forster, cel care a mai facut "Monster’s Ball", "Finding Neverland", "Stranger than Fiction". Filmarile au loc in vestul Chinei si in Statele Unite, iar distributia este una internationala, pentru ca deja cuprinde atat actori afgani, cat si iranieni sau egipteni in rolurile internationale. Limba vorbita este o mixtura de engleza si dari. Filmarile s-au incheiat la sfarsitul lui 2006 si, daca totul merge bine, filmul va fi lansat la sfarsitul lui 2007.

Ce scriitori si-au pus amprenta asupra dvs.?

Nu pot sa denumesc un singur scriitor, deoarece cred ca am fost influentat, intr-o oarecare masura, de fiecare scriitor pe care l-am citit. Cu toate acestea, nu pot sa nu spun ca sunt scriitori pe care ii admir ca Alice Munro, J.M. Coetzee, Ian McEwen, Dave Eggers, John Steinbeck si, bineinteles, poetii clasici ai coltului de lume in care m-am nascut - Rumi, Khayyam, Hafez etc.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.