Incredibil, dar adevarat: din depozitul unei societati comerciale din Galati, apa din precipitatii, ce patrunde prin acoperisul deteriorat, se scurge in canalizarea orasului si de acolo in Dunare, dupa ce se infesteaza cu cianura, considerata a fi printre primele 4-5 substante periculoase din lume.

Descoperirea a fost facuta la fosta cooperativa SCCA Metalul SA Galati, societate care se afla, de mai multi ani, in lichidare judiciara, lichidatorul fiind firma SC Sir Expert SRL Galati, administrata de Aurelian Cruceanu. In urma unei notificari a lichidatorului, comisarii de la Garda de Mediu Galati, insotiti de lucratori de la Biroul AEST din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Galati, au descins la depozitul fostei cooperative unde au descoperit 351 kg de cianura depozitate necorespunzator, fara ca cele 15 butoaie in care era ambalata substanta sa fie sigilate si fara ca acestea sa fie marcate cu insemnele corespunzatoare pentru substantele mortale.

Nici zona in care se afla butoaiele cu cianura, nici magazia in care sunt depozitate nu erau marcate cu panouri de avertizare. Comisarii au descoperit ca prin acoperisul deteriorat al magaziei patrund ploaia si zapada viscolita, iar dupa ce se infesteaza cu cianura apa otravita ajunge, printr-o gura de canalizare aflata la numai doi metri de magazie, in colectorul canalizarii orasului, iar de acolo in Dunare.

Apa infestata se mai infiltreaza si in sol, existand riscul ca aceasta sa ajunga in panza freatica, aflata in zona respectiva la un nivel foarte ridicat, chiar si la adancimi de o jumatate de metru. Mai grav este faptul ca aceasta situatie dateaza de foarte multa vreme, intrucat cele 351 kg de cianura se afla in depozitele cooperativei Metalul dinainte de 1989, cand a fost aprovizionata pentru sectia de galvanizare. Lichidatorul SC Sir Expert SRL Galati a preluat societatea in administrare in anul 2003, iar cand si-a dat seama de gradul de periculozitate al continutului celor 15 butoaie din magazie, a incercat sa rezolve problema apeland la serviciile unei firme specializate in neutralizarea substantelor periculoase.

Dar costurile unei asemenea operatiuni sunt foarte mari; spre exemplu, firma Setcar SRL Braila a cerut pentru neutralizarea celor 351 kg de cianura aproximativ 750 milioane de lei, suma pe care lichidatorul sustine ca nu o are la dispozitie. In cele din urma, SC Sir Expert SRL s-a adresat Garzii de Mediu, Politiei si SRI, pentru a le cere sprijinul in rezolvarea acestei situatii.

Purtatorul de cuvant al Garzii de Mediu Galati, comisarul Ion Avram, ne-a declarat ca echipa a intocmit un raport de control, dar ancheta nu se opreste aici, pentru ca in zilele urmatoare comisarii vor lua probe de sol pentru a constata care este nivelul infiltratiei cianurii in sol. In baza art. 21 lit. b din Legea 137/1995, Garda de Mediu a aplicat si o amenda de 50 milioane lei firmei SC Sir Expert SRL Galati, care a preluat din 2003 obligatiile de a administra societatea in conformitate cu prevederile legale. Garda de Mediu Galati a mai dispus ca societatea de lichidare sa ia masuri de rezolvare imediata a situatiei prin neutralizarea intregii cantitati de cianura din cele 15 butoaie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.